ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju MTV:n Uutisextrassa: Työajan lyhentäminen olisi vastuutonta tässä tilanteessa

Aki Kangasharju Nordea Huomenta Suomi
Aki Kangasharju Huomenta Suomen vieraana vuonna 2014.
Julkaistu 24.08.2019 14:56
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju varoittaa hallitusta valtion menojen lisäämisen vaaroista. Kangasharju toivoo malttia myös ensi viikolla alkaviin työmarkkinaneuvotteluihin. Työajan lyhentämispuheita hän pitää suorastaan vastuuttomina.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju pitää hallituksen tähän mennessä esittämiä työllisyystoimia vaatimattomina. Työllisyyden kasvu on jo pysähtynyt ja hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta näyttää yhä kaukaisemmalta haaveelta.

– Tällä hetkellä minä en usko siihen lainkaan, että se voisi toteutua, totesi Kangasharju MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Työministeri Timo Harakka (sd.) kertoi viikko sitten MTV:n Uutisextrassa, että hallitus kaavailee palkkatuen lisäämistä yhdeksi työllistämiskeinoksi. Kangasharju pitää palkkatukea sinänsä toimivana, mutta kalliina ja riittämättömänä työllistämiskonstina.

– Itse asiassa tilanne on se, että vaikka Rinteen hallitus tekisi kaikki ne toimet mitä Sipilän hallitukselta jäi tekemättä - kannustinloukkutyöryhmästä tai työllisyyspakettityöryhmästä - niin niistä olisi tulossa sellaiset 20 000 työpaikkaa. Sen lisäksi tarvittaisiin vielä 20 000-40 000 työpaikkaa, arvioi Kangasharju.

Hallitus toivoo työllistämiskeinoja myös työmarkkinajärjestöiltä, joiden työryhmät tosin vasta juuri saatiin nimitettyä. Etukäteen on arvioitu, etteivät erimieliset työmarkkinaosapuolet kovin helposti pääse yhteisymmärrykseen ainakaan mistään isoista muutoksista.

– Se mitä minäkin nyt odotan kieli pitkällä on se, että mitä sieltä työmarkkinajärjestöjen yhteisestä pöydästä tulee, koska sieltä pitää tulla paljon, kuvaili Kangasharju.

Kilpailukykyä palkkamaltilla - työajan lyhennys vastuutonta

Kangasharjun mielestä talouden merkit ovat nyt sellaiset, että ensi viikolla teknologiateollisuudesta alkavissa palkkaneuvotteluissa on syytä pyrkiä maltillisiin korotuksiin. Muuten Suomen viennin kilpailukyky vaarantuu.

Kangasharju torjuu myös julkisen sektorin vaatimukset vientiteollisuutta suuremmista palkankorotuksista.

Monet liitot ovat vaatineet, että kilpailukykysopimuksessa neuvoteltu työajan pidennys perutaan. Kangasharju pitää työajan lyhentämistä suorastaan vastuuttomana.

– Kyllä meidän pitää pitää nykyisestä työajasta kiinni ja minä olisin kyllä mieluummin pidentämässä sitä kuin lyhentämässä. Se olisi vastuutonta nyt lähteä työaikaa lyhentämään tällaisessa tilanteessa, totesi Kangasharju.

Varoitus hallitukselle: menojen lisäys vie ongelmiin

Maan hallitusta Kangasharju varoittaa liian avokätisestä pysyvien menojen lisäämisestä.

– Tässä ollaan suuren muutoksen edessä. Ensimmäistä kertaa sitten Kekkosen aikojen ja Sorsan neljän hallituksen meillä on sellainen hallitus, joka haluaa rakenteellisesti ja pysyväisluonteisesti - suhdanteista piittaamatta - lisätä menoja merkittävästi, arvioi Kangasharju.

Valtion menot uhkaavat kasvaa tulevina vuosina miljarditolkulla vähän 70-luvun malliin.

– Minä olen siitä tosi huolissani ja kyllä minä varoittaisin tässä hallitusta tällaisesta politiikasta. Tämä kyllä helposti johtaa surkeaan lopputulokseen, totesi Kangasharju.

Menojen lisäys pahentaa jo muutenkin hankalaa valtiontalouden kestävyysvajetta, jos tuloja ja menoja ei saada ajoissa tasapainoon. Ongelma rysähtää aikanaan nykynuorten ja heidän lastensa syliin.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka