Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan tuoreen hallitusohjelman suurin ansio on jämäkkä ote työllisyyden parantamiseen.
MTV:n Uutisextrassa vieraillut Aki Kangasharju pitää hallituksen talouslinjaa oikeana Suomen velkakierteen katkaisemiseksi.
Hallituksen tavoitteena on luoda Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa. Kangasharju pitää tavoitetta kunnianhimoisena, mutta toteaa muutosten olevan tarpeellisia. Onnistumiseen tarvitaan rakenteellisten toimien lisäksi hyvää suhdannetta ja kilpailukykyä.
– Elämme jo nyt ennätystyöllisyydessä. Jotta pääsisimme tästä paremmalle tasolle, niin me tarvitsemme toimenpiteitä, joilla tuodaan lisää ihmisiä työmarkkinoille. Ja sehän se koko idea tässä ohjelmassa on, Kangasharju sanoo.
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista Kangasharju pitää hyvänä päätöksenä, joka kannustaa ihmisiä töihin.
Maahanmuutolle tarvitaan entistä avoimemmat ovet
Risujakin hallitusohjelmalle satelee. Kangasharju pitää jääräpäisenä ajatusta, jonka mukaan maahanmuutosta ei olisi hyötyä. Hallitusohjelman maahanmuuttolinjauksissa on hänen mukaansa myös positiivista, mutta Suomen olisi hänen mukaansa oltava avoimempi maahanmuuttoa kohtaan.
– Meidän pitäisi avata nämä maahanmuuttoportit paljon enemmän levälleen, koska me emme kuitenkaan tule tänne maahanmuuttajia riittävästi saamaan, vaikka mitä tekisimme, Kangasharju sanoo.
Hallitus aikoo parantaa raideliikennettä muun muassa edistämällä Helsingin ja Turun välistä nopeaa junayhteyttä. Kangasharju kyseenalaistaa panostukset raideliikenteeseen autoilun jatkuvasti sähköistyessä.
– Tutkimukset osoittavat, että tällaisella raiteiden oikomisella ei saada riittävästi hyötyjä, Kangaharju toteaa.
Hallituksen tavoitteena on myös rajoittaa palkankorotuksia lain voimalla. Kangasharju on huolissaan siitä, miten laki vaikuttaisi tasa-arvoon. Jos uuteen hallitusohjelmaan kirjattu lakiesitys toteutuu, yleisen palkkalinjan yli ei saa mennä valtakunnansovittelijalle menevissä palkkariidoissa.
– Meillä on nyt kuitenkin selvästi naisvaltaisia aloja, joilla on palkat matalammalla kuin vastaavasta työstä miesvaltaisilla aloilla. Tätä uudistusta ei saisi tehdä niin, että me jämäyttäisimme nämä palkkaerot ikuisestit tälle tasolle millä ne nyt on.