EU arvostelee Turkkia sananvapauden ja oikeusvaltioperiaatteen loukkaamisesta. Komission mukaan oikeusvaltiokehityksessä ja perusoikeuksien kunnioittamisessa on otettu selviä taka-askelia Turkin nykyjohdon aikana.
Komission piti julkistaa Turkkia koskeva raporttinsa jo ennen maan parlamenttivaaleja, jotka pidettiin marraskuun alussa. Lykkäyksen arvioitiin johtuneen siitä, että komissio ei halunnut arvostella Turkin hallintoa vaalien alla.
- Raportti korostaa negatiivista kehitystä oikeusvaltion ja perusoikeuksien kunnioittamisessa, julkaisussa todetaan.
Turkki on ilmoittanut olevansa edelleen sitoutunut EU-lähentymiseen, mutta viime aikoina maassa säädetyt lait sotivat EU-kriteerejä vastaan.
Oikeuslaitoksen riippumattomuus on heikentynyt selvästi ja tuomarit ovat raportin mukaan vahvan poliittisen paineen alla.
Moni asiantuntija on kyseenalaistanut Turkin johdon todellisen halukkuuden EU-lähentymiseen. EU-sääntöjen noudattaminen murentaisi presidentti Recep Tayyip Erdoganin pyrkimyksiä keskittää valtaa itselleen.
Turvallisuustilanne heikentynyt
Raportti kiinnittää huomiota myös Turkin turvallisuustilanteen heikkenemiseen. Vaalien alla maan pääkaupungissa Ankarassa tehtiin tuhoisa terrori-isku, ja presidentti Erdogan on ryhtynyt voimatoimiin Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan.
EU on viime aikoina hillinnyt kritiikkiä Turkin hallintoa kohtaan, sillä unioni tarvitsee kipeästi Turkin tukea pakolaiskriisin hoidossa. Raportissa kiitellään Turkin tarjoamaa apua Syyriasta paenneille pakolaisille.
- Läheinen yhteistyö ei estä meitä nostamasta esiin Turkin yhteiskunnassa olevia ongelmia, sanoi laajentumiskomissaari Johannes Hahn Brysselissä.
Hahn vierailee tällä viikolla Turkissa neuvottelemassa pakolaiskriisiä koskevasta yhteistyöstä. Turkki suhtautuu varauksellisesti vaatimuksiin, joiden mukaan maan tulisi rajoittaa Eurooppaan pyrkivien pakolaisten määrää.
Turkin mielestä EU on herännyt pakolaiskriisiin liian myöhään ja ylenkatsonut Turkin pakolaisista kantamaa vastuuta.