Turkki jatkaa raivokkaasti puhdistuksia kuukausi epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Tiistaina ratsioita tehtiin yli 40 yrityksen tiloihin osana vallankaappausyrityksen tutkintaa. Vallankaappausyritystä seuranneiden tapahtumien aikana myös EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus on kyseenalaistettu tiukasti.
Istanbulissa puhdistukset ovat nyt arkipäivää. Eilen viranomaiset ratsasivat kaupungin oikeustaloja, tänään vuorossa oli 44 yritystä, joita syytetään taloudellisen tuen antamisesta maanpaossa asuvalle muslimisaarnaajalle Fethullah Gülenille. Häntä syytetään vallankaappausyrityksestä. Gülen kiistää asian.
Etsinnät ja pidätykset ovat vain osa mielivaltaiselta vaikuttavaa kehitystä, joka Turkissa on nyt käynnissä. Siksi kesälomailevan EU:n sisältäkin kuuluu jo ääniä, jotka vaativat kritisoivat EU:n ja Turkin sopimusta jyrkästi.
Itävallan ulkoministeri on ollut Turkki-kritiikissään kärkkäin.
– Mielestäni Euroopan pitää olla vahva ja itsenäinen, ei Turkista riippuvainen. Meidän pitää irtisanoutua Turkin kiristyksestä ja suojella itse omia ulkorajojamme, on ulkoministeri Sebastian Kurz linjannut useaan otteeseen itävaltalaismedialle ja samalla suututtanut sanoillaan Turkin.
Tässä on kyse siis maaliskuussa Turkin kanssa solmitusta sopimuksesta. Sen mukaan Kreikkaan laittomasti tulleet siirtolaiset palautetaan Turkkiin. Vastaavasti EU ottaa syyrialaisia suoraan Turkin leireiltä ja vauhdittaa Turkin viisumivapausneuvotteluja. Lisäksi EU on luvannut maksaa Turkille miljardeja euroja pakolaistilanteen hoitamiseksi Turkissa.
Tätä keväistä sopimusta ovat kritisoineet myös ihmisoikeusjärjestöt.
Soini sopimuksen kannalla
Vaikka muun muassa Itävallalla on pinna lopussa, Suomen ulkoministerillä riittää vielä uskoa.
– Toivoisin, että sitä sopimusta noudatettaisiin. Se on Euroopalle erittäin tärkeä ja iso asia, että se pysyisi hanskassa, sanoo ulkoministeri Timo Soini (PS).
Soinin mukaan tilannetta on kuitenkin seurattava.
– Turkin ihmisoikeustilanteessa on näiden erottamisten ja pidätysten johdosta kyllä huolenaihetta ja se pitää ottaa vakavasti, mutta Turkin kanssa pitää pystyä olemaan yhteyksissä, lisää Soini.
EU vaatii Turkilta vastineeksi viisumivapaudesta sen ihmisoikeuksia polkevien terrorismilakien muuttamista. Tähän Turkki ei ole suostumassa, vaan on tuhansien kansalaistensa puhdistuksissa vedonnut juuri näihin lakeihin.
Pakolaistilanteesta keskustellaan myös aamulla suorassa nettilähetyksessä. Asiantuntija kertoo tilanteesta ja vastaa lukijoiden kysymyksiin huomenna aamulla kello 09.05 mtv.fi/uutiset-sivustolla.