Euroopan unioni asetti torstaina pakotteita kuudelle venäläiselle ja yhdelle organisaatiolle Venäjän opposition johtohahmon Aleksei Navalnyin myrkytyksestä.
Pakotteiden kohteet ovat korkeissa asemissa Venäjän hallinnossa. Listalla ovat muun muassa turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov ja presidentinhallinnon varajohtaja Sergei Kirijenko. EU-pakotteiden kohteeksi joutui myös venäläinen tutkimusinstituutti, jonka uskotaan kehittäneen kemikaalin, jolla Navalnyi myrkytettiin.
Pakotteet sisältävät omaisuuden jäädytyksiä ja matkustuskieltoja. Pakotteiden kohteeksi joutuneiden matkustaminen EU:hun kielletään, ja heidän varansa unionin alueella jäädytetään.
Navalnyi myrkytettiin elokuun lopussa Tomskissa Siperiassa, minkä jälkeen hän oli sairaalahoidossa Saksassa. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö (OPCW) vahvisti hiljattain, että Navalnyista otetuista näytteistä on löytynyt jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.
"Tarkoituksellisen epäystävällinen teko"
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi EU-pakotteiden olevan "tarkoituksellisen epäystävällinen teko" Venäjää kohtaan.
– EU on toimillaan vahingoittanut suhdettaan maahamme, Peskov sanoi.
Peskov sanoi Navalnyihin viitaten olevan valitettavaa, että EU:n ja Moskovan väliset suhteet joutuvat vaakalaudalle, koska Eurooppa uskoo kyseessä olevan "jonkinlaisen opposition johtaja".
Peskov ilmoitti, että Venäjä vastaa EU:n asettamiin pakotteisiin samalla mitalla.
Euroopan unionin maat löysivät pakotteiden langettamisesta poliittisen yhteisymmärryksen maanantain ulkoministerikokouksessa. Tuolloin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että pakotteiden kohteina on henkilöitä, joiden katsotaan liittyvän joko Novitshok-myrkyn kehittämiseen, varastoimiseen, levittämiseen tai vastuuseen siitä, että sitä on voitu varastoista viedä eteenpäin.
Venäjä ei ole ollut yhteistyöhaluinen tapauksen selvittämisessä. Pakotteet tulivat voimaan torstaina.