Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi keskustelee tänään Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan kanssa Venäjän talouden ja politiikan tilanteesta sekä ensi vuoden vaaleista.
Ulkoasiainvaliokunnassa istuva suomalaismeppi Alviina Alametsä (vihr.) arvioi, että keskustelu tarjoaa valiokunnalle mainion tilaisuuden saada tarkempaa tietoa Venäjän suunnasta, tulevista vaaleista sekä siitä, millä tavalla EU voisi tukea ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteiden toteutumista Venäjällä.
– Minua kiinnostaa paljon se, miten nuoret äänestäjät toimivat tulevissa vaaleissa, millä tavalla he ajattelevat maan suunnasta, korruptiosta ja vaalivilpistä. Ja se, miten oppositio avaa tällaisiin teemoihin liittyviä suunnitelmia, Alametsä kertoo.
Lue myös: Aleksei Navalnyi arvioi saamaansa hermomyrkkyä "maailman myrkyllisimmäksi ihmisen kehittämäksi aineeksi" – oppositiojohtajalla tärkeä viesti Trumpille
Navalnyin lisäksi keskusteluun osallistuu kolme muuta toimijaa Venäjän oppositiosta.
Keskustelulla lähetetään Alametsän mukaan selkeä viesti Venäjän suuntaan siitä, että EU:n silmissä maan oppositiopoliitikot ovat kumppaneita, joita kuullaan.
– Meidän päässä heitä ei hiljennetä tai kuulla vain yhtä ääntä.
Venäjällä äänestetään duumanvaaleissa ensi vuonna. Syyskuun alue- ja paikallisvaaleissa oppositio keräsi paikoin menestystä, mutta valtapuolue Yhtenäinen Venäjä juhli vaalivoittoa ja sai muun muassa kaikki kuvernööriehdokkaansa läpi.
Vaalitarkkailujärjestö Golos kertoi saaneensa tulvimalla raportteja erilaisista epäillyistä väärinkäytöksistä sekä tarkkailijoiden työn estämisestä äänestyspaikoilla.
Navalnyi myrkytettiin elokuussa
Navalnyi on yksi venäläisen opposition näkyvimmistä hahmoista. Hänet myrkytettiin elokuun lopussa Tomskissa Siperiassa, minkä jälkeen hän oli sairaalahoidossa Saksassa.
Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä löytyi jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.
Myrkytyksen jälkeen EU on langettanut pakotteita kuudelle venäläiselle henkilölle ja yhdelle organisaatiolle. EU-parlamentti on tuominnut Navalnyiin kohdistuneen salamurhayrityksen.
Venäjä on virallisessa selvityksessään kiistänyt myrkytyksen.