Suomi aikoo jatkaa tiivistä kampanjointiaan Euroopan lääkeviraston saamiseksi Helsinkiin. Näin vakuuttaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).
EU-komissio julkisti tänään arvionsa jäsenmaiden lääkevirastohakemuksista. Pirkko Mattila sanoi ministeriön tiedotteessa, että Helsinki täyttää keskeiset Euroopan lääkeviraston kriteerit ja on erinomainen sijaintipaikka sille.
Lääkevirasto sijoitetaan pois Lontoosta, koska Britannia on eroamassa EU:sta.
Erityisasiantuntija Pasi Mustonen Suomen EU-edustustosta arvioi STT:lle, että komission tekemä lääkevirastoarviointi on tekninen ja antaa tärkeää taustatietoa, kun EU-maiden eurooppaministerit äänestävät Euroopan lääkeviraston sijaintipaikasta 20. marraskuuta.
– Viime kädessä päätös on poliittinen ja siinä otetaan hyvin laajasti eri tekijät huomioon, Mustonen kommentoi.
Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) pitää komission arvioita teknisinä.
– (Arviointi) ei tuonut olennaista uutta kisaan, Vapaavuori kirjoittaa Twitterissä.
Komissio löysi puutteita Suomen tiedoista
Komission arviointipapereissa sanotaan, että Suomen hakemus ei tarjoa riittävän tarkkoja tietoja esimerkiksi virastoon liittyvistä liikenne- ja viestintäyhteyksistä tai toimipaikan ylläpidosta ja mahdollisesta laajentamisesta.
– Jos mennään hyvin tuollaiselle yksityiskohtaiselle tasolle, juna-aikatauluihin ja muihin, voi hyvällä syyllä kysyä, mikä sen merkitys on loppupeleissä, EU-edustuston Mustonen sanoo.
Hänen mukaansa Suomi pyrki kirjoittamaan lääkevirastohakemuksestaan mahdollisimman kattavan. Mustosen tiedossa ei ole, että komissio olisi pyytänyt määräajan jälkeen lisätietoja hakemuksesta.
– Totta kai se on huolestuttavaa, jos jotain tietoa ei ole saatavilla, mutta pystymme sitä tarvittaessa vielä kenties toimittamaan ja korostamaan kampanjassa ehkä niitä asioita.
Helsinkiin havitellaan jo toista korkean osaamisen EU-virastoa, sillä Suomessa on entuudestaan kemikaalivirasto.
"Synergiaetuja kahdesta virastosta"
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan Suomi on saanut myönteistä palautetta tavastaan ratkaista lääkeviraston siirrosta syntyviä haasteita Euroopan lääketurvallisuudelle.
– Vahvuutenamme monet pitävät myös sitä, että Euroopan kemikaalivirasto toimii Helsingissä. Virastojen toiminta samassa kaupungissa voisi parhaimmillaan luoda merkittäviä synergiaetuja, ministeri Mattila kommentoi.
Komissiossa valmisteltu arviointi ei aseta eri maiden hakemuksia paremmuusjärjestykseen, mutta siihen on koostettu tiivistelmät siitä, miten eri maiden hakemukset täyttävät eri kriteerit viraston sijoittamiseksi jäsenmaahan. Kriteereihin kuuluvat esimerkiksi rakennuksen käyttöönottovalmius, isäntäkaupungin ja toimipaikan saavutettavuus, virkamiesten lapsille tarjottava riittävän korkeatasoinen opetus ja viraston toiminnan jatkuvuuden turvaaminen.
Helsingin lisäksi virastoa hakevat Amsterdam, Ateena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bryssel, Bukarest, Kööpenhamina, Dublin, Lille, Milano, Porto, Sofia, Tukholma, Malta, Wien, Varsova ja Zagreb.