Suomi hehkuttaa hakemuksessaan luotettavuutta ja synergiaetuja.
Suomi hoitaa Euroopan lääkeviraston siirron Lontoosta Helsinkiin sujuvasti ja luotettavasti. Lisäksi EU:n kilpailukyky hyötyy. Näin voisi tiivistää Suomen EU:lle lähettämän hakemuksen pääviestin. Virastolla on muutto edessään brexitin takia.
Hallituksen ja Helsingin kaupungin yhteisessä 36-sivuisessa hakemuksessa viitataan tiheästi Helsingissä jo sijaitsevaan Euroopan kemikaalivirastoon.
– Euroopan lääkeviraston ja kemikaaliviraston sijoittuminen samaan kaupunkiin antaisi virastojen hyödyntää resursseja ristiin ja loisi kahden erityisosaamista vaativan viraston huippuosaamisen keskuksen. Tämä toisi myös globaalia kilpailuetua Euroopalle, tiivisti sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (uv.).
Suomi hehkuttaa myös, kuinka hyvin kemikaaliviraston työntekijät ovat Suomessa viihtyneet.
Samaten papereihin on luonnosteltu, kuinka siirtymä konkreettisesti suoritetaan. Suomi lähestyy asiaa "pragmaattisesti, konkreettisesti ja operatiivisesti", luonnehti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).
– Suomi on luotettavan toimijan maineessa, hän sanoi STT:lle.
Arvio: Suomi ei kärjessä
Kaikki eivät ole vielä vakuuttuneita Helsingin sopivuudesta. Arvostettu nettijulkaisu Politico rankkasi Suomen "vähemmän sitoutuneiden" joukkoon analysoidessaan, mitkä EU-maat ovat vakavimmillaan asiassa. Kärkijoukkoon ylsivät muun muassa Ruotsi, Tanska, Ranska ja Espanja. Juttu julkaistiin ennen Suomen hakemuksen julkituloa.
Vapaavuori katsoo Politicon arvion perustuvan lähinnä siihen, että Suomi jahkaili kampanjointinsa aloittamisessa, kun vaikkapa pohjoismaiset kilpailijat Tukholma ja Kööpenhamina ovat lobanneet rajusti jo pitkään.
– Kisaan lähdetään takamatkalta, mutta toisaalta meillä on niin paljon vahvuuksia, että on ihan realistista lähteä sitä kisaa käymään.
Toimitiloiksi on tarjolla tuliterä kiinteistö Vallilasta Meiran kahvipaahtimon vierestä.
Hakijat julkistetaan tiistaina. Niitä lienee yli 20. Päätös viraston sijoituspaikasta on luvassa marraskuun loppupuolella.