EU ja Saksa kertovat tänään, miten koronarajoituksia ollaan avaamassa: Vanhukset ja riskiryhmät pidetään suojassa vielä pitkään – ravintoloita ja kouluja auki porrastetusti

10:55img
Julkaistu 15.04.2020 11:29
Toimittajan kuva

Heikki Piuhola

heikki.piuhola@mtv.fi

Saksa päättää iltapäivällä, millä askelilla se aikoo helpottaa korona-pandemian takia tehtyjä rajoituksia kansalaisten, koulujen ja yritysten elämään.

Myös EU:n komissio julistaa tänään omat suosituksensa jäsenilleen siitä, miten rajoitukset olisi purettava ja miten maiden väliset rajat voitaisiin jälleen avata. Jo eilen illalla kävi selväksi, että Saksan osavaltiot ajattelevat rajoitusten purkamisesta ja aikataulusta ”uuteen normaaliin” hyvin eri tavalla.

Lue myös: MTV seuraa koronan leviämistä maailmalla: Tartuntoja nyt yli kaksi miljoonaa

Tiukinta linjaa vetää osavaltioiden pääministerineuvoston puheenjohtaja, Baijerin pääministeri Markus Söder. Hänen mielestään koulujen avaaminen on vielä liian varhaista. Baijeriin on osunut Saksan osavaltioista eniten korona-virustartuntoja. Osavaltio määräsi rajoituksia myös ensimmäisenä Saksan osavaltioista ja muut seurasivat muutaman päivän perässä.

Liittokansleri Angela Merkel on kutsunut kriisiryhmänsä, eli hallituksen keskeisimmät ministerit koolle jo aamupäiväksi. Kriisiryhmän kokouksen tuloksista kerrotaan alkuiltapäivästä.

Heti sen jälkeen kokoontuvat osavaltioiden pääministerit videoneuvotteluun, jossa hallituksen kriisiryhmän ehdotukset pitäisi siunata. Kokouksesta odotetaan riitaista niin rajoitusten purkamiseen liittyvien aikataulujen, koulujen avaamisen kuin hengityssuojainten käyttöpakon suhteen.

EU jäi outoon välitilaan

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää oman tiedotustilaisuutensa puolelta päivin. Jäsenvaltioiden irtautuminen reilu kuukausi sitten nopeasti tehtyihin kansallisiin päätöksiin rajojen sulkemisista ja kansalaisten elämän rajoittamisesta vei EU:n kummalliseen välitilaan, sillä ei yhtäkkiä ollut mitään sanomista Schengen-alueen nopeaan sulkemiseen ja eurooppalaisen liikkumisvapauden täydelliseen sulkemiseen.

Frankfurter Allgemeine -lehden käsiinsä saaman suunnitelman mukaan rajoitukset olisi purettava pienin askelin, ensin alueellisesti ja sitten kansallisesti. Vanhuksia ja riskiryhmiä olisi suojattava pidempään ja tartunnan saaneet asetettava karanteeniin.

Komission suunnitelman mukaan virus-pandemian kanssa joudutaan elämään siihen saakka kunnes rokote sitä vastaan on kehitetty.

Von der Leyenin suunnitelmassa koulut ja yliopistot voisivat hiljalleen aloittaa jälleen toimintansa pienemmissä ryhmissä ja välitunteja porrastamalla. Liikkeet voisivat avata jälleen ovensa, mutta asiakasmääriä yhtäaikaisesti pienissä tiloissa pitää rajoittaa.

Myös ravintolat ja kahvilat voisivat jälleen avata ovensa rajoitetuilla aukioloajoilla. Hengityssuojaimia komissio suosittelee julkisiin liikennevälineisiin, elintarvikekauppoihin ja suuriin kauppakeskuksiin. Rajojen avaamisesta komission suositus on, että se tehtäisiin silloin, kun rajanaapureiden sairastumisluvut asettuvat samalle tasolle ja mahdollisimman alhaisiksi.

Lue myös: Ruotsinsuomalaisilla paljon koronatartuntoja suhteessa väkilukuun – listalla edellä vain Ruotsin somalit, irakilaiset ja syyrialaiset

Pysäyttävät ennen ja jälkeen kuvat Euroopan aavekaupungeista: Kaikki nähtävyydet täysin autioita

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus