Pakolaissuunnitelma syntyi: EU lupaili Turkille rahaa ja pikaiset viisumineuvottelut

Davutoglu ja Timmerman
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu ja Euroopan komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans omassa kokouksessaan eilen huippukokouksen yhteydessä.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 16.10.2015 01:58

MTV UUTISET - STT

EU-maat sanovat päässeensä Turkin kanssa sopuun askelmerkeistä, joilla pakolaiskriisiä pyritään ratkomaan yhdessä.

EU-komission mukaan Turkki lupaa rajoittaa EU:hun pyrkivien siirtolaisten määrää ja vastineeksi EU-maat lupaavat vauhdittaa neuvotteluja maan viisumivapaudesta.

Komissio on jo aiemmin julkistanut yhteistyösuunnitelman Turkin kanssa, mutta Turkki on tähän asti suhtautunut siihen varauksellisesti. Komission johtoa on vieraillut Turkin pääkaupungissa Ankarassa neuvottelemassa suunnitelman yksityiskohdista.

EU-maiden johtajat antoivat huippukokouksessaan tukensa tuoreelle sopimukselle.

– Sopimuksessa Turkin kanssa on järkeä vain, jos se tosiasiassa rajoittaa (EU:hun tulevien) pakolaisten virtaa, painotti huippukokousta johtanut Donald Tusk.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tähdensi, että Turkki ei voi saada viisumivapautta, ellei se täytä kaikkia vaadittuja kriteerejä.

Turkki on pyytänyt EU-mailta myös rahallista apua kolme miljardia euroa. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi huippukokouksen jälkeen EU-maiden harkitsevan asiaa.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli varauksellisempi. Hän huomautti, että Turkin pyyntöön ei ole suostuttu.

– Sitä rahaa ei ole missään. Ainoa mikä on sovittu, on EU-budjetissa oleva 500 miljoonaa euroa.

Pysyvä vastuunjako esillä

EU-johtajat keskustelivat kokouksessaan myös jäsenmaiden keskinäisestä vastuunjaosta pakolaiskriisissä.

Esillä oli pysyvä mekanismi, jolla turvapaikanhakijoita voitaisiin siirtää aina hätätilanteen tullen jäsenmaasta toiseen. Toistaiseksi siirroista on sovittu vain väliaikaisina järjestelyinä.

– Todettiin, että jatkoa todennäköisesti syntyy. Jotain tästä eteenpäinkin täytyy sopia, Sipilä sanoi.

Yksityiskohdat jäivät kuitenkin pääministerin mukaan auki. Ennen niistä sopimista nykyiset päätökset tulisi viedä kunnolla käytäntöön.

Turvapaikanhakijoita on tarkoitus siirtää Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin yhteensä 160 000, mutta vasta 19 on saatu liikkeelle.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset