Turkki lupaa ottaa takaisin kaikki Kreikan saarille salakuljettajien avulla saapuneet ihmiset, jotka eivät tarvitse kansainvälistä suojelua. Vastineeksi EU-maat lupaavat ottaa pakolaisia vastaan suoraan Turkista.
EU-maiden ja Turkin johtajat sopivat kyseisestä periaatteesta yöhön venyneessä huippukokouksessaan Brysselissä. Yhtä palautettavaa syyrialaista vastaan Turkki lennättäisi EU:hun toisen syyrialaisen, joka ei olisi turvautunut salakuljettajien apuun.
Turkin, Saksan ja EU-puheenjohtajamaan Hollannin valmistelema esitys tuli muille yllätyksenä ja herätti hämmennystä sekä venytti kokousta.
Pyrkimyksenä on murtaa salakuljettajien bisnesmalli ja saada siten hallitsematon muuttoliike kuriin.
Sipilä puhuu läpimurtoratkaisusta
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan uusi yhteistyö voi tarjota "läpimurtoratkaisun" pakolaiskriisiin. Suunnitelmassa on kuitenkin isoja kysymysmerkkejä. Kyseessä on vasta periaatteellinen sopimus, jonka yksityiskohdat pitäisi hieroa ensi viikolla pidettävään seuraavaan kokoukseen mennessä.
– Tässä on hurja määrä yksityiskohtia auki. Tämä on enemmän tämmöinen linjauspaperi, Sipilä luonnehti kokouksen jälkeen.
Suunnitelman käytännön toteutus on epäselvää. EU:n pakolaispolitiikan isoin koetinkivi on ollut se, että yhteisesti sovittuja päätöksiä ei saada pantua toimeen.
Kreikkaan saapuneiden laajamittainen palautus Turkkiin on vaikeaa, koska se pitäisi käytännössä toteuttaa pakolla. Kreikkaan on saapunut tänä vuonna salakuljettajien avulla keskimäärin parituhatta ihmistä päivässä. Myös palautusten oikeusperusta on kyseenalaistettu.
Pakolaisten siirto EU:hun suoraan Turkista on sekin vaikea toteuttaa. EU:n aiemmat vastaavat päätökset ovat pahasti jumissa, sillä osa jäsenmaista kieltäytyy ottamasta tulijoita vastaan.
– Ei tälle tarkkuudelle menty tuossa kokouksessa, Sipilä kommentoi toimeenpanohaasteita.
– Oltiin tyytyväisiä siitä, että tässä on nyt pidemmälle menevä konkretia kuin aikaisemmissa ehdotuksissa on ollut. Uskotaan, että tämä saadaan oikeasti toimimaan.
EU lupaa viisumivapauden
Turkki edellyttää EU:lta myös pitkän listan muita myönnytyksiä. EU-maat lupaavat, että Turkin kansalaisille voidaan myöntää viisumivapaus EU-alueelle jo kesäkuun loppuun mennessä. EU-komissio korostaa, että viisumivapauden kriteereitä ei kuitenkaan voida löysätä.
Lisäksi EU-maat lupaavat valmistella "mahdollisimman pian" päätöksen, jolla Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja tiivistetään. Tällä hetkellä Turkki on hyvin kaukana jäsenyyskriteerien täyttymisestä.
Turkki sai tahtonsa läpi myös taloudellisesta lisäavusta aiemmin luvatun kolmen miljardin euron tukipaketin päälle.
Tuki on tarkoitus käyttää Turkissa olevien pakolaisten olojen kohentamiseen.
Myönnytykset ovat EU:lle vaikeita niellä, mutta unioni on ahtaalla, sillä se tarvitsee kipeästi Turkin apua saadakseen ulkorajansa hallintaan ja estääkseen Schengen-alueen romahduksen.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää EU-maiden ja Turkin huippukokouksen tulosta enemmän linjauksena kuin läpimurtona:
2:41
Ovatko turvapaikanhakijat turvallisuusuhka? Näin asiaa kommentoivat kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.):
4:05