EU-jäsenyyden hinta Suomelle kasvoi

Suurimman osan EU-tuloista sai jälleen maatalous.

EU-jäsenyys maksoi Suomelle viime vuonna enemmän kuin edellisvuonna, kertoo valtiovarainministeriö. Ministeriön mukaan Suomen nettomaksu unionille oli 840 miljoonaa euroa, kun toissa vuonna se oli 798 miljoonaa euroa.

Lukuun on laskettu karkeasti Suomen unionilta saamat tulot ja unionille maksetut maksut. Ministeriön mukaan kasvua selittävät osin tekniset syyt, kuten rahoituskehyskauden ohjelmien päättyminen ja nykykauden ohjelmien käynnistymisen viivästykset.

Kustannukset Suomelle kasvoivat myös asukasta kohden. Jäsenyyden hinta oli noin 150 euroa asukasta kohden viime vuonna. Kasvua oli kuusi euroa edellisvuodesta.

Ministeriö huomauttaa tiedotteessaan, että luvut eivät kerro joistakin EU-jäsenyyden hyödyistä, kuten avoimista sisämarkkinoista ja vapaasta liikkuvuudesta. Luvut perustuvat EU-komission julkaisemiin tietoihin jäsenvaltioiden ja unionin välisistä rahavirroista.

Tuloista suurin potti maataloudelle

Sekä Suomen saamat tulot että maksut pienenivät. Suomi sai unionilta yhteensä 1,517 miljardia euroa. Se oli 256 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuonna. Lisäksi Suomelle palautui niin sanotusta elpymisvälineestä 179 miljoonaa euroa.

Suomi maksoi EU:lle yhteensä 2,195 miljardia euroa. Se on 112 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuonna.

Suurimman potin tuloista eli noin puolet sai totuttuun tapaan maatalous. Suomi sai maatalouden tukia ja rahoitusta 725 miljoonaa euroa.

Toiseksi suurin osa tuloista, 17 prosenttia ja 251 miljoonaa euroa, kohdistui EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman kautta.

Lisäksi Suomi sai Euroopan aluekehitysrahastosta 88 miljoonaa euroa ja Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta 63 miljoonaa euroa.

Irlanti ja Saksa suurimpia nettomaksajia

Viime vuonna Suomi oli asukaslukuun suhteutettuna kuudenneksi suurin nettomaksaja. Ministeriö toteaa tiedotteessaan, että Suomi on ollut keskimääräistä vauraampana maana niin sanottu nettomaksaja vuodesta 2001.

Suhteessa asukaslukuun jäsenyys tuli kalleimmaksi Irlannille. Sen nettomaksu oli 234 euroa asukasta kohden. Kärjessä Suomen edellä olivat myös Saksa, Tanska, Hollanti ja Luxemburg.

Suurimpia nettosaajia suhteessa asukaslukuun olivat Viro, Latvia ja Kroatia. Ne saivat kukin EU:lta yli 600 euroa asukasta kohti.

Maiden maksuja ja tuloja voi vertailla myös suhteessa bruttokansantuloon. Silloin suurimpia nettomaksajia olivat Saksa, Hollanti ja Irlanti. Suurimmat nettosaajat suhteessa bruttokansantuloon olivat Kroatia, Latvia ja Unkari.

Lue myös:

    Uusimmat