Pääministeri Petteri Orpo (kok.) pitää Suomen kannalta hyvänä, että komission johtoon esitetään Ursula von der Leyenia. Sama näkemys koski myös Viron pääministeriä Kaja Kallasta, joka on nousemassa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi.
Orpo kommentoi asiaa aamuyöllä Brysselissä sen jälkeen, kun poliittiset johtajat pääsivät yhteisymmärrykseen nimityspaketista.
Orpo myös kuvaili Portugalin entistä pääministeriä Antonio Costaa omien ja muiden kokemusten perusteella muun muassa kompromissikykyiseksi ja -hakuiseksi ihmiseksi. Costaa esitetään Eurooppa-neuvoston johtoon.
Von der Leyen kuuluu kokoomuksen kattopuolue EPP:hen, kun taas Kallas edustaa liberaalien Renew'ta ja Costa sosialisteja ja demokraatteja (S&D).
2:17
Yksimielistä päätöstä EU-johtajat eivät kuitenkaan saaneet, koska Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Italian pääministeri Giorgia Meloni eivät pakettia purematta nielleet. Taustalla oli muun muassa se, että Meloni sivuutettiin nimityspaketin valmistelusta.
– Orbán ei tukenut von der Leyenia ja Meloni sitten taas tuki. Tai hän ei äänestänyt vastaan von der Leyenille, Orpo kuvasi.
Muun muassa Politico kertoi tuoreeltaan, että Meloni ei tukenut Kallaksen valintaa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi eikä Costan valintaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi, ja hän äänesti tyhjää äänestettäessä Ursula von der Leyenin toisesta kaudesta komission puheenjohtajana.
Jäsenmaat päättävät esityksestään vahvennetulla määräenemmistöllä, eli yksimielisyyttä nimityspakettia koskevan kannan saavuttamiseen ei tarvittu.
Lue myös: Huippukokouksen toinen päivä peruttu: EU:n poliittiset johtajat hyväksyivät nimipaketin
Orpo: Melonille ymmärrystäkin
Orpon kuvauksen perusteella asetelma salissa ei ollut lopulta täysin Meloni vastaan muut.
Meloni sai tukea ajatukselle, että Italian pääministerin täytyy olla jatkossa mukana tekemässä päätöksiä. Orpo sanoi jo aiemmin, että Italian käden jälki tulee todennäköisesti näkymään.
– Se tulee tässä jatkossa varmasti näkymään. Mitään konkreettista ei sovittu. Se on tietenkin komission puheenjohtajan käsissä, mitä nämä salkkujaot ja portfoliot tulevat olemaan, Orpo sanoi.
Koska von der Leyenin on saatava tuki taakseen myös parlamentissa, enemmistön löytäminen ei ole aivan yksinkertaista.
EPP:llä ja vihreillä on keskinäistä epäluottamusta sekä eriäviä ajatuksia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Demareita ja liberaaleja voi puolestaan livetä von der Leyenin takaa, mikäli yhteistyö kääntyy näkyvästi Melonin ja hänen taustaryhmänsä Euroopan konservatiivien ja reformistien (ECR) suuntaan.
– Itse haluaisin myöskin ajatella niin, että Ursula von der Leyenilla on tukea laajemminkin ryhmissä. Niissäkin, jotka eivät olleet tämän sovun takana. Esimerkiksi vihreiden suunnassa tai jossain ECR:nkin puolueissa.
Lue myös: EU-johtajat: Georgian EU-jäsenyysprosessi pysähdyksissä kiistellyn agenttilain takia
Virkkusen sovittaminen komissioon helppoa
Orpon mukaan torstain huippukokouksessa hyväksytty strateginen agenda on niin Suomen mielen mukainen, että Henna Virkkusta (kok.) on helppoa sovittaa eri komissaaripesteihin.
Orpon mukaan turvallisuuteen liittyvää salkkutarjontaa kannattaa katsoa, mutta kilpailukykyyn liittyy useita kiinnostavia salkkuja. Hän mainitsee erikseen sisämarkkinat, energian, liikenteen sekä tutkimuksen ja innovaatiot.
Strateginen agenda on EU:n poliittisten johtajien ohjauspaperi seuraavaksi viideksi vuodeksi. Perinteisesti vääntöä on ollut unionin sisällä muun muassa siitä, kuinka paljon esimerkiksi valtion puuttumista markkinoihin ja valtiontukia tulisi hyödyntää Euroopan kilpailukyvyn kehittämisessä.
Suomi ja monet muut pienet ja viennistä elävät maat ovat kannustaneet markkinaehtoisuutta, koska esimerkiksi valtiontuilla suuret maat voivat imeä investointeja myös EU:n sisältä.
– Ehkä voisi sen sanoa, että sisämarkkinoiden ystävät minusta ottivat tässä hieman voittoa, koska ne ajatukset sinne kilpailukykypuolelle ovat ehkä enemmän sisämarkkinoiden hengen suuntaisia, Orpo sanoi.
Seuraavaksi tukea parlamentilta
Ursula von der Leyen esitti poliittisille johtajille kiitollisuutensa siitä, että häntä esitetään toiselle kaudelle. Katse kuitenkin oli jo parlamentin enemmistön löytämisessä.
– Minulle tämä tarkoittaa sitä, että haen nyt Euroopan parlamentilta vahvistusta nimitykselleni esiteltyäni poliittiset suuntaviivani seuraaviksi viideksi vuodeksi, hän sanoi.
Kallas vuorostaan sanoi oman valintansa olevan suuri kunnia sekä hänelle itselleen että Virolle pienenä maana. Hän kuvaili vastuuta valtavaksi.
– Sota Euroopassa sekä lisääntyvä epävakaus omassa naapurustossamme ja maailmanlaajuisesti ovat pääasialliset haasteet Euroopan ulkopolitiikalle, hän sanoi.