Unkaria pitkään seurannut suomalaistutkija sanoo Unkarin pääministeri Viktor Orbánin vastaan hangoittelun olevan useimmiten lähinnä silmänlumetta.
Euroopan komissio ilmoitti sunnuntaina jäädyttävänsä osan Unkarin EU-rahoituksesta, ellei maa tee korjaavia toimia muun muassa maassa rehottavan korruption kitkemiseksi. Jos Unkari ei pysty toteuttamaan näitä komission vaatimuksia määräaikaan mennessä, se menettää 7– 8 miljardia euroa sille suunnattuja varoja.
Väitöskirjatutkija Annastiina Kallius Helsingin yliopistosta toivoo, että EU ryhtyisi sanoista tekoihin.
– Toivon, että heillä olisi siihen pokkaa. Rahamarkkinapuolella tähän liittyy kuitenkin sellainen aspekti, että Unkari on osa EU:n sisäisiä markkinoita. Lähes viisi prosenttia bruttokansantuotteesta tulee autoteollisuudesta, ja Unkarissa on paljon saksalaista autoteollisuutta.
– Sellainen narratiivi kuin Venäjän suhteen – että voidaan taloudellisesti sulkea maa – ei valitettavasti toimi Unkarin kohdalla samalla tavalla, Kallius sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Hänen mukaansa rahojen jäädyttäminen kolauttaisi enemmän pääministerin mainetta kuin Unkarin taloutta.
– Se tuntuisi aivan varmasti se olisi ennen kaikkea mainehaitta Viktor Orbánille. Hänestä tulee aina muistaa se, että hän sanoo retorisesti eri asiaa, mitä lopulta tekee politiikassa. Hänen rooliinsa Euroopan unionissa on pokkuroiva ja dramaattinen, mutta kun tulee aika päättää yhteisistä asioista, noudattaa hän yhteistä linjaa.
Samalla logiikalla Kallius uskoo, että Unkari tulee myös ratifioimaan Suomen Nato-hakemuksen.
Unkari on yksi viimeisimmistä maista, joka ei ole vielä ratifioinut hakemusta.
– Tämä on esimerkki siitä, että asioita pitkitetään niin pitkään, että saadaan herutettua joka ikinen mediatippa, mikä sieltä tulee. En usko, että loppujen lopuksi tulee olemaan mitään ongelmaa [ratifioinnin kanssa].