Kommentti: Brysselin pokeripöydässä pelataan kovaa kymmenien miljardien panoksilla

Viktor Orban AOP 1
Unkarin pääministeri Viktor Orbán uhoaa jälleen estävänsä Ukrainalle tärkeät EU-päätökset./All Over Press
Julkaistu 14.12.2023 05:12
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

EU-huippukokouksessa pelataan kovaa ja valtavilla panoksilla, kirjoittaa MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen.

EU-maiden johtajat kokoontuivat Brysseliin eilen yhteiseen huippukokoukseen Länsi-Balkanin maiden johtajien kanssa. EU:hun pyrkivien maiden tapaaminen oli kuitenkin vasta lämmittelyä EU-huippukokoukselle, johon on kasautunut paljon tärkeitä päätöksiä.

Eniten huomioita kohdistuu Ukrainaan liittyviin päätöksiin. Avataanko Ukrainan, ja samalla Moldovan, EU-jäsenyysneuvottelut komission esityksen mukaisesti? Hyväksytäänkö seuraavalle neljälle vuodelle 50 miljardin euron arvoinen taloudellisen tuen väline, joka auttaisi Ukrainan taloutta pyörimään sodan jaloissa? 

Lisäksi päätettävänä on muun muassa aseapuun käytetyn Euroopan rauhanrahaston lisäpääomittaminen 20 miljardilla.

Katseet ovat kääntyneet jälleen samaan mieheen kuin monta kertaa aiemminkin. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on jyrkästi uhannut estää Ukrainaan liittyvät päätökset, koska ne eivät hänen mukaansa ole Unkarin ja EU:n intressien mukaisia. Selityksenä hän on käyttänyt myös Ukrainan korruptiota ja maan unkarilaisvähemmistön kaltoinkohtelua.

Lue myös: Ulkoministeri Valtonen jännitteistä Unkarin ja muun EU:n välillä: "Täytyy hakea aika luoviakin ratkaisuja"

Kun muissa EU-jäsenmaissa ja Brysselissä on arvailtu Orbánin todellisia motiiveja, ylitse muiden on noussut kaksi teoriaa. Joko halvasta venäläisestä fossiilienergiasta riippuvainen Unkari ei halua joutua Venäjän epäsuosioon tai se yrittää käyttää tilaisuutta hyväkseen vapauttaakseen siltä jäädytetyt EU-varat.

– On aidosti epäselvää, mitä Orban haluaa. Kun kokous alkaa, katsotaan kortit, totesi eräs kokouksen valmistelua tunteva lähde.

Tämän kommentin lausumisen jälkeen jälkimmäinen teoria on saanut lisävahvistusta Orbánin neuvonantajan Bloombergille antamasta haastattelusta. Hänen mukaansa Unkari on valmis luopumaan yksimielisyyttä vaativien päätösten torjumisesta, jos koko jäädytetty rahapotti vapautetaan.

Oli ajoitus sattumaa tai ei, kokouksen alla EU-komissio päätti vapauttaa Unkarille noin 10 miljardia koheesiorahoja, koska maa on sen arvion mukaan tehnyt vaaditut toimet oikeuslaitoksensa riippumattomuuden varmistamiseksi. Päätöstä oli ennakoitu jo viikkoja ja mepit haukkuivat perustelut lyttyyn jo etukäteen.

Tämä rahasumma ei siis enää kuulu Orbánin mahdollisiin pelimerkkeihin, mutta Unkarilta on yhä jäissä yli 20 miljardia euroa.

Lue myös: Orbanin Unkari saa 10 miljardia jäädytettyä EU-rahoitusta

Pelistä tulossa kovaa

Orbánin kymmenien miljardien pokeripeli alkaa toden teolla tänään. Suljettujen ovien takana muiden EU-maiden johtajat yrittävät saada selkoa minkälaisella kädellä hän on tullut pelaamaan. Missä vaiheessa on aika katsoa bluffi?

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan sillä olisi musertavat seuraukset sekä Ukrainalle että EU:lle, jos jäsenyysneuvottelupäätös jää tekemättä. Se söisi Ukrainan motivaatiota ja osoittaisi, ettei EU kykene tekemään tärkeitä päätöksiä.

Rahapäätöksissä panoksena on puolin ja toisin kymmeniä miljardeja, Ukrainan taloudelllinen toimintakyky ja aseapu.

Lue myös: Kirjeenvaihtajan kommentti: Zelenskyillä on kohtalon hetket Washingtonissa - Republikaanien äärilaita päättää Ukrainan tulevaisuudesta

Jos kaikki Unkarilta oikeuslaitoksen riippumattomuuden heikentämisen ja korruption takia jäissä olevat varat vapautettaisiin Orbanin kiristyksen jälkeen, murentaisi ilmiselvästi EU:n yhteisten arvojen uskottavuutta.

– Ymmärrän sen kysymyksen, jonka monet kansalaiset itselleen Suomessakin esittävät, että näinköhän meidän pitää tukea Unkaria tällaisessa tilanteessa. Toiminta alkaa olla niillä rajoilla, ettei sellaista voi oikein hyväksyä EU-jäsenmaalta, joka on sitoutunut meidän yhteiseen arvopohjaamme, muotoili ulkoministeri Elina Valtonen maanantaina ulkoministerikokouksen jälkeen.

Brysselin kulisseissa on syksyn mittaan yhä enenevissä määrin puhuttu varasuunnitelmista, jos Orbán ei taivu. Rahapäätökset pystyttäisiin tarvittaessa esimerkiksi pilkkomaan yksittäisten maiden sitoumuksiksi tai tekemään ne 26 maan hallitusten välisenä sopimuksella, tavallisen EU-päätöksenteon kehikon ulkopuolella.

– Jos on tahtoa, on myös keinoja, eräs korkeassa asemassa oleva EU-lähde totesi ennen kokousta.

Joka tapauksessa pelistä on tulossa kovaa ja sen ennakoidaan jatkuvan pitkään Brysselin yössä. Ja niitä öitä voi tulla useampikin.

Pääministeri Petteri Orpokin antoi Brysseliin saapuessaan ymmärtää varautuneensa huippukokouksen venymiseen ylimääräisille päiville. Pöydällä on historiallisia päätöksiä ja niistä neuvotellaan niin kauan kuin tarve vaatii.

– Toivon, että tästä tulee historiallinen kokous positiivisessa mielessä. Tästä voi myöskin tulla historiallinen epäonnistuminen, Orpo sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

EU