Euroopan komissio esitteli torstaina keskeiset tavoitteet, joilla se haluaisi hallita niin sanottuihin kriittisiin raaka-aineisiin liittyviä riskejä. Kriittisiä raaka-aineita tarvitaan esimerkiksi elektroniikkaan, uusiutuvan energian tuotantoon ja aseisiin, mutta useiden kriittisen raaka-aineiden kanssa Eurooppa on hyvin riippuvainen etenkin Kiinasta.
Tiedotustilaisuudessa äänessä olivat sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis, jotka esittelivät komission kaavailuja Euroopan kriittisiä raaka-aineita turvaavaksi asetukseksi.
Sääntely lähtee uusista tavoitteista vuodelle 2030.
Ensiksikin nykyisen kolmen prosentin sijasta 10 prosenttia vuosittain kulutetuista raaka-aineista pitäisi louhia EU:n alueelta. Lisäksi 40 prosenttia EU-alueella kulutetuista kriittisistä raaka-aineista pitäisi prosessoida unionin alueella, 15 prosenttia pitäisi tulla niiden uusiokäytöstä ja maksimissaan 65 prosenttia mistään niistä saisi olla riippuvainen jostain yksittäisestä kolmannesta maasta.
Yhteinen rahoitus esillä
Sääntelyssä on tarkoitus helpottaa ja nopeuttaa kriittisiin raaka-aineisiin liittyvää luvitusta sekä lisätä niiden tuotantoon liittyvää rahoitusta. Niin ikään on tarkoitus saada jäsenvaltiot kehittämään ohjelmia luonnonvarojen tutkimiseksi.
Muun muassa toimitusketjujen seurannasta on tarkoitus säätää lailla, ja tietyille suuryrityksille kaavaillaan myös velvollisuutta auditoida strategisten raaka-aineiden toimitusketjut. Samoin on määrä havitella Eurooppaan alan tutkimusta ja teknologista kehitystä sekä etsiä uusia kumppanuuksia.
Jäsenvaltioille komissio haluaa myös kansallisia toimenpiteitä kriittisiä raaka-aineita sisältävien jätteiden keräämiseksi ja kierrättämiseksi uusioraaka-aineiksi.
Tuotanto Euroopassa on tunnetusti harvoin halvempaa kuin muualla, joten yksi kysymys on väistämättä myös raha.
Dombrovskis kertoi, että sääntelyn toteuttamiseksi haluttaisiin muun muassa yhteiseurooppalaista rahoitusta useiden eri rahoitusinstrumenttien kautta.
– Selvästi tämä vaatii keskusteluja jäsenmaiden kesken, koska tiedämme, että budjettirahoitus ei ole koskaan helppoa, hän sanoi.
Hän kuitenkin sanoi, että keinojen löytäminen vihreään ja digitaaliseen siirtymään on ollut etusijalla myös jäsenvaltioilla.
Lue myös: EU-maat haluavat irrottautua liian suurista riippuvuuksista Kiinaan – "Voivat olla liian suuria ja kohtalokkaita"
Sodasta lisäkierroksia
Venäjän hyökkäys Ukrainaan paljasti, kuinka riippuvainen Eurooppa oli venäläisestä energiasta. Sen jälkeen äänenpainot ovat tiukentuneet siinä, millaisia uhkatilanteita voi aiheuttaa riippuvuus muista kriittisistä raaka-aineista.
Kiina on uhannut toistuvasti kiristää kriittisillä raaka-aineilla käymäänsä kauppaa jo ennen kuin Venäjä laajensi sotaansa Ukrainassa. Samaan aikaan irtautuminen Kiina-riippuvuudesta on Euroopalle hankalampaa kuin irtautuminen Venäjän fossiilisista polttoaineista.
Kiinan asema esimerkiksi harvinaisten maametallien tuotannossa ja jalostuksessa on tällä hetkellä lähes sivuuttamaton.
Lue myös: Pekka Haavisto varoittaa liian tiiviistä yhteistyöstä Kiinan kanssa: "Ettei käy niin, että meidän kruununjalokivemme lähtevätkin Kiinaan"
6:54