Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa luonnehtii komission päätöstä katastrofaaliseksi.
EU-komissio vapauttaa noin kymmenen miljardia euroa EU-rahoitusta, joka oli jäädytetty Unkarilta muun muassa tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuden puutteen vuoksi.
Komissio jäädytti rahat viime vuoden tammiskuussa. Keskiviikkona se kuitenkin tiedotti arvioineensa, että Unkari on toteuttanut toimenpiteet, joihin se on ongelman ratkaisemiseksi sitoutunut. Näin ollen Unkarin haettavaksi vapautuu päätöksen seurauksena kaikkiaan 10,2 miljardia euroa.
Kaikkiaan Unkarilla on ollut jäädytettynä oikeusvaltion puutteiden takia noin 30 miljardia euroa.
Unkari on viesteissään kytkenyt avoimesti jäädytetyt varat sen valmiuteen sitoutua Ukraina-tukeen, mistä käydään neuvotteluja torstaina ja perjantaina EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin on siis katsottu kiristäneen viesteillään EU:n jäsenmaita ja instituutioita jäädytettyjen varojen saamiseksi.
Lue myös: Unkarin touhu etoo Suomen meppiä, joka vaatii kovia toimia: "Yksi mies vaarantaa koko Euroopan turvallisuuden"
Sarvamaa ei usko sattumaan
Muun muassa Euroopan parlamentissa on suhtauduttu hyvin kriittisesti aikeisiin vapauttaa jäädytettyjä varoja Unkarilta.
Osa Unkarin EU-rahoituksesta on ollut jäädytettynä niin sanotun oikeusvaltiomekanismin perusteella. Parlamentin puolella pääneuvottelijana oikeusvaltiomekanismia koskevassa neuvotteluryhmässä oli kokoomuslainen Petri Sarvamaa, joka reagoi välittömästi komission päätökseen vapauttaa Unkarin EU-rahoitusta.
Sarvamaa huomauttaa, että Unkarin niin sanotun tuomarineuvoston kokoonpanosta päätetään vaaleilla, joiden odotetaan päättyvän 10. tammikuuta.
– Miten komissio on voinut arvioida jotain, mitä ei ole vielä edes olemassa? Tuomarineuvoston käytännön vaikutuksia oikeusvaltion tilan parantamiseksi ei todellakaan vielä tiedetä, kun neuvoston jäseniä ei olla edes nimitetty, Sarvamaa kommentoi tiedotteessa.
Sarvamaa katsoo, että kokonaisuus näyttää onnistuneelta kiristykseltä.
– En missään nimessä usko, että päätöksen ajoitus on vain huonoa sattumaa. Etenkin, kun tiedämme Orbanin pitävän 26:ta muuta jäsenmaata panttivankinaan loppuviikon huippukokouksessa, hän sanoi.
Sarvamaan mukaan Euroopan parlamentissa pohditaan myös jatkotoimia, eikä hän pidä mahdottomana komission viemistä oikeuteen päätöksen takia.
Komissio: Unkari yhä seurannassa
Komission vapauttamissa rahoissa on kyse niin sanotusta koheesiorahoituksesta. Sitä saavat EU:ssa alueet, joiden bruttokansantulo henkilöä kohden on alle 90 prosenttia EU:n keskiarvosta.
Komissio huomauttaa, että jäsenvaltioiden on varmistettava, että edellytykset täyttyvät koko koheesiopolitiikan ajan. Komissio myös kertoi seuraavansa tiiviisti ja jatkuvasti Unkarin toteuttamien toimenpiteiden soveltamista.