Manfred Weber lupaa komission puheenjohtajana näyttää kaapin paikan sekä Unkarin Viktor Orbanille että Venäjän Vladimir Putinille.
Weber on kohtuullisen varma voitostaan. Juuri mikään ei voi estää hänen valitaansa EU-parlamentin keskustaoikeistolaisen EPP-puolueperheen kärkiehdokkaaksi.
Ei edes edelleen väkevästi kampanjoinut haastaja, Suomen Alexander Stubb (kok.). Valinta tehdään Helsingissä tällä viikolla.
Weberin voiton tärkeimpiä takaajia ovat EPP-puolueita edustavat pääministerit, joiden tuen saksalainen on jo varmistanut. Stubb tällä rintamalla heikoilla. Hän panee toivonsa siihen, että valinta tehdään suljetulla lippuäänestyksellä. Loikkaaminen on helppoa.
Sovittua toimintapaa toteutetaan
Stubb on moittinut Weberiä siitä, ettei tämä ole suostunut ehdokkaiden julkisiin ”kaksintaisteluihin”. Eurooppalaisissa medioissa, myös saksalaisissa, on ihmetelty Weberin linjaa. On jopa epäilty, että hän pelkää kohdata kielitaitoisemman ja poliittisesti kokeneemman Stubbin.
Maltillisin sanakääntein puhuva Weber torjuu syytökset hymyssä suin kotikonnuillaan Landshutissa.
– Ei kysymys ole ollenkaan siitä, että olisin pyrkinyt pidättäytymään väittelyistä. Me molemmat olemme esitelleet itseämme ja tavoitteitamme kokousedustajille, jotka tekevät valinnan. Puolueella on tätä varten selkeä toimintatapa ja sitä nyt toteutetaan.
Weberin mukaan nimenomaan Helsinkiin kokoontuvien edustajien pitää tehdä valinta, ei tässä vaiheessa kenenkään muun. Ennen sitä kokouksen yhteydessä ehdokkaille järjestetään yhteinen väittely.
Perimmäisenä tavoitteena komission puheenjohtajuus
– Minä arvostan Alexander Stubbia erittäin paljon. Hänellä on kokemusta sekä kansallisesta politiikasta pääministerinä että myös eurooppalaiselta tasolta. Meillä molemmilla on vahvuutemme, Weber sanoo.
EPP:n kärkiehdokkaalla on hyvä mahdollisuus nousta EU:n komission johtoon, koska ryhmän odotetaan edelleen pysyvän parlamentin suurimpana kevään EU-vaalien jälkeen. Komission puheenjohtajuus on Weberin perimmäinen tavoite.
Hän edustaa Baijerin kristillis-sosiaalista unionia (CSU) ja on johtanut EU-parlamentin EPP-ryhmää neljä vuotta. Hyvällä menestyksellä, sanovat useimmat ryhmän edustajat.
Monet Weberin arvostelijat varoittavat, että katolilainen oikeistokonservatiivi reivaa komission puheenjohtajana EU:n linjaa vääjäämättä reilusti oikealle eikä ole riittävän tiukka Unkarin Viktor Orbanin ja Italian Matteo Salvinin kaltaisille EU:n uhmaajille.
Vuorovaikutus parempi kuin poissulkeminen
Weber torjuu kritiikin, mutta ei ole halukas sulkemaan Unkarin pääministerin Orbanin Fidesz-puoluetta EPP:stä pois. Orban tunnetaan myös äänekkäänä demokratian ja sananvapauden kyseenalaistajana
– Me tarvitsemme keskustelua ja vuorovaikutusta, Weber korostaa.
Samaan hengenvetoon hän lisää, että "eurooppalaisten arvojen" kunnioittamisesta ei voida neuvotella eikä antaa "alennuksia".
Juuri näitä arvoja Orbanin katsotaan rikkovan.
– Haluan vielä kerran muistuttaa, että minä äänestin parlamentissa rankaisuprosessin puolesta ja prosessi ei kohdistu pelkästään Orbanin puolueeseen vaan koko Unkarin valtioon. Olen huolissani siitä, että kehitys Unkarissa menee väärään suuntaan, Weber alleviivaa.
Hän vakuuttaa nousevansa sumeilematta niitä voimia vastaan, jotka yrittävät murentaa eurooppalaista ideaa eli sitä, että asioista sovitaan ja päätetään yhdessä.
– Vladimir Putinin, Kiinan Xi Jinpingin ja Donald Trumpin intressissä on heikko Eurooppa. Sisäisesti meillä on nationalisteja, jotka vaativat, että Italia ensin, Ranska ensin, Itävalta ensin ja niin edelleen. Kansallismielinen egoismi on nousussa. Näillä voimilla on mahdollisuus tuhota eurooppalainen idea, Weber erittelee.
Putinille pitää näyttää kaapin paikka
Nimenomaan Putinia ja Venäjää, hän pitää uhkana, joka Euroopan pitää ottaa vakavammin. Tässä hän tekee pesäeron sekä Orbaniin että Italian oikeistoradikaaleihin.
– Euroopan pitää olla entistä tietoisempi siitä, että Venäjä haluaa jakaa tai jopa tuhota Euroopan. Haluan, että Eurooppa puolustautuu itsevarmasti ja kehottaa Putinia lopettamaan.
Monet EU-parlamentin konkarit varoittavat, että vaalien jälkeen voimasuhteet pirstoutuvat entisestään ja parlamentin linjan määrittäminen on yhä vaikeampaa.
– Juuri siksi pidän tärkeänä, että seuraavalla komission puheenjohtajalla on pitkä kokemus parlamentista ja sen suurimman ryhmän johtamisesta, Weber sanoo ja livauttaa näin loppuun "vaalimainoksen" Helsingin EPP-kokouksen edustajille.
Juttua päivitetty 7.11. klo 0.00: Muutettu aikamuotoja EPP:n kokouksen alkuun sopiviksi.