Euroopan unioni lisää tukeaan Libyalle, jotta maahanmuuttovirtaa Afrikasta Italiaan saataisiin hillittyä.
Keskisen Välimeren reitti Pohjois-Afrikasta Italiaan on jälleen vilkkain reitti, jota pitkin turvapaikanhakijat saapuvat Eurooppaan.
Ongelmavyyhdin sotkuisin pala on Libya, jonka kautta kulkee valtaosa Eurooppaan pyrkivistä. Libya on ihmissalakuljettajille otollinen kauttakulkumaa, koska hallinnon sekasorron takia valvonta on vähäistä ja rajat helppo ylittää.
Euroopan komissio ja korkea edustaja Federica Mogherini esittelivät keskiviikkona joukon uusia keinoja, joilla EU voisi puuttua pakolaiskriisin juurisyihin. Keinoista haetaan yhteisymmärrystä EU-maiden johtajien kesken ensi viikolla Maltalla.
Enemmän tukea etelärajan valvontaan
Komissio ei ehdota, että Libyan kanssa solmittaisiin sopimusta maahanmuuton hillitsemisestä apua vastaan. Maltan ehdotus Turkin kaltaisesta sopimuksesta on näin jäämässä ilman tukea.
Sen sijaan Euroopan unioni pyrkii ohjaamaan yhä enemmän tukea Libyan etelärajan valvontaan. Pohjoisrajalla koulutusta tarjotaan maan merivartiostolle, jotta ihmissalakuljettajien toimintaan voitaisiin puuttua jo maan aluevesillä.
Kansainvälisillä vesillä EU:n operaatio Sophia on jo tähänkin asti torjunut ihmissalakuljetusta ja pelasti viime vuonna 32 000 ihmistä. Ongelmana on kuitenkin ollut, että EU-maiden alukset eivät saa toimia Libyan puolella.
Keskisen Välimeren ylitys koitui viime vuonna yli 4 500 ihmisen kohtaloksi.
– He eivät ole numeroita, vaan ihmisiä, joilla on nimet. Jokaisella elämällä on merkitystä, Mogherini sanoi.
Rajatarkastukset sisärajoilla jatkuvat
Maahanmuutto haastaa yhä Euroopan periaatteen vapaasta liikkumisesta. EU-komissio antoi keskiviikkona tukensa sille, että Ruotsi, Tanska, Norja, Saksa ja Itävalta voivat halutessaan jatkaa tarkastuksia vielä kolmen kuukauden ajan.
Maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos kuitenkin painotti, etteivät tarkastukset voi jatkua loputtomiin. Tavoitteena on palata normaaliarkeen niin pian kuin mahdollista.