Kreikka on valmis ottamaan vastaan EU-apua siirtolaisten rekisteröintiin, kertoo EU-komissio. Kreikka on toistuvasti kieltäytynyt pyytämästä apua, mikä on hermostuttanut EU-kumppaneita.
Apua on tarkoitus lähettää Kreikan ja Makedonian vastaiselle rajalle EU:n rajavalvontavirasto Frontexin kautta.
Avun vastaanotto voi hillitä kritiikkiä, jota Kreikka on viime aikoina saanut EU-maista. Virkamiestasolla on nostettu esiin mahdollisuus sulkea Kreikka ulos Schengenistä, ellei maa suostu yhteistyöhön.
Kreikkaan on saapunut tänä vuonna yli 700000 siirtolaista, joista valtaosa on päästetty jatkamaan matkaa maan rajojen yli. EU-kumppanit vaativat Kreikkaa rekisteröimään tulijat Frontexin tuella. Kreikka ei ole ollut tähän halukas, koska siirtolaisten pidättäminen maassa kuormittaisi valtavasti maan viranomaisia.
EU-maiden sisäministerit keskustelevat perjantaina kokouksessaan Schengenin tulevaisuudesta. Jäsenmaat pohtivat esitystä, jolla Schengenin sisärajatarkastuksista voitaisiin sopia yhdessä kohdennetusti.
Tähän asti jäsenmaat ovat päättäneet sisärajatarkastuksista itsenäisesti ja informoineet naapureitaan puutteellisesti. Schengen-sääntöjen mukaan rajatarkastusten on oltava väliaikaisia ja enimmillään puolen vuoden mittaisia. EU-maat saattavat pyytää komissiota valmistelemaan muutosta, jolla kestoa voisi pidentää kahteen vuoteen.
Pidennystarpeen taustalla on se, että Saksa ja Itävalta haluavat jatkoaikaa rajatarkastuksilleen. Kohdennetut rajatarkastukset voitaisiin asettaa myös Kreikan vastaisille rajoille, jolloin maa voitaisiin käytännössä sulkea ulos Schengenistä.
EU-maat eivät voi kuitenkaan vaatia Kreikkaa ottamaan itse käyttöön sisärajatarkastuksia, ellei maa halua sitä. Kreikalla ei ole yhteistä maarajaa muiden Schengen-maiden kanssa, joten rajatarkastusten kiristyminen kohdistuisi vain lentomatkustajiin ja Italiaan suuntaavaan lauttaliikenteeseen.