Kreikka pyytää EU-mailta apua siirtolaisten rekisteröintiin Makedonian vastaisella rajalla. EU-komissio kertoo, että apuvoimia ohjataan EU:n rajavalvontaviraston Frontexin kautta Kreikkaan ensi viikosta lähtien.
Lisäksi Kreikka pyytää Frontexia lähettämään pikavauhtia lisäapua valvomaan Schengenin ulkorajaa Kreikan ja Turkin väliselle merialueelle.
Kreikka pyytää EU-maita lähettämään myös telttoja, sänkyjä ja hygieniatarvikkeita turvapaikanhakijoiden perustarpeita varten.
Avunpyynnöt todennäköisesti hillitsevät kritiikkiä, jota Kreikka on viime aikoina saanut EU-maista. Virkamiestasolla on nostettu esiin mahdollisuus sulkea Kreikka ulos Schengenistä, ellei maa suostu yhteistyöhön pakolaiskriisin hoidossa. Kreikka on toistuvasti kieltäytynyt pyytämästä apua, mikä on hermostuttanut EU-kumppaneita.
Schengen-alueen tulevaisuus on heti perjantaina keskustelupöydällä, kun EU-maiden sisäministerit kokoontuvat Brysseliin.
Kreikkaan on saapunut tänä vuonna yli 700000 siirtolaista, joista valtaosa on päästetty jatkamaan matkaa maan rajojen yli. Schengen-sääntöjen mukaan ulkorajamaiden on vastattava yhteisen rajan valvonnasta, mutta muut jäsenmaat voivat tulla pyynnöstä apuun.
Saksa haluaa jatkaa rajatarkastuksia
EU-maiden sisäministerit keskustelevat perjantaina kokouksessaan Schengenin tulevaisuudesta. Jäsenmaat harkitsevat toimia, joilla Schengenin sisärajatarkastuksia voitaisiin jatkaa nykyistä pidempään.
Schengen-sääntöjen mukaan sisärajatarkastusten on oltava väliaikaisia ja enimmillään puolen vuoden mittaisia. EU-maat saattavat pyytää komissiota valmistelemaan muutosta, jolla kestoa voisi pidentää kahteen vuoteen.
Pidennystarpeen taustalla on se, että Saksa ja Itävalta haluavat jatkoaikaa rajatarkastuksilleen.
Jos Kreikka haluttaisiin sulkea Schengenin ulkopuolelle, se voitaisiin tehdä sopimalla kohdennetuista rajatarkastuksista Kreikan vastaisille rajoille.
Kreikalla ei ole yhteistä maarajaa muiden Schengen-maiden kanssa, joten rajatarkastusten kiristyminen kohdistuisi vain lentomatkustajiin ja Italiaan suuntaavaan lauttaliikenteeseen.
Päivitetty klo 1:50: Schengenin tulevaisuus on tänään perjantaina pöydällä Brysselissä.