EU-maiden laaja enemmistö kannattaa 120000 turvapaikanhakijan siirtoa unionin sisällä, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Tshekin, Slovakian, Latvian ja Romanian kanssa ei löytynyt yhteisymmärrystä.
– En ole ollenkaan varma, etteivätkö nämä neljä maata olisi jollain tavalla mukana, mutta heillä ei ollut mandaattia vielä pidemmälle, Orpo sanoi EU-maiden sisäministerikokouksen jälkeen.
Siirtoja koskeva jakotapa jäi auki.
Itäisen Keski-Euroopan maat ovat vastustaneet komission esittämiä kiintiöitä. Orvon mielestä valtaa ei tarvitse siirtää komissiolle, jos jäsenmaat pystyvät sopimaan jakotavasta keskenään.
Komission esittämät jakokriteerit käyvät Suomelle, ja hallitus on valmis ottamaan vastaan komission esittämän kiintiön eli 2400 turvapaikanhakijaa.
Siirroista pyritään löytämään sopu viimeistään 8. lokakuuta, jolloin sisäministerien on määrä kokoontua seuraavan kerran Brysseliin.
Ylimääräinen kokous saatetaan järjestää jo ennen sitä.
EU-maat voivat tarvittaessa päättää turvapaikanhakijoiden siirroista määräenemmistöllä. Tavoitteena on kuitenkin löytää yhteisymmärrys eikä turvautua äänestykseen.
Vastuunjakoa koskeva pysyvä mekanismi ei noussut keskusteluissa laajemmin esiin.
– Tiedettiin, että aika ei olisi ollut kypsä siitä keskusteluun, Orpo sanoi.
Jännitteitä Ruotsin kanssa
Orpo keskusteli kokouksen yhteydessä Ruotsin kollegansa Morgan Johanssonin kanssa maiden välisestä yhteistyöstä pakolaiskriisin hoidossa.
Valtaosa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista saapuu tällä hetkellä maateitse Pohjois-Ruotsista. Suomessa on arvosteltu Ruotsin valtion junayhtiön SJ:n toimintaa turvapaikanhakijoiden kuljettamisessa. Yhtiö ei vaadi heiltä henkilöpapereita.
Orpo sanoo puhuneensa Johanssonin kanssa siitä, että Ruotsin läpi kulkee Suomeen rekisteröimättä jopa tuhansia ihmisiä.
– Hän vastasi siihen, että he tarjoavat aktiivisesti paikkoja ja mahdollisuuksia rekisteröityä turvapaikanhakijoiksi, mutta nämä ihmiset eivät halua, vaan he haluavat tulla Suomeen.
Orpon mielestä Ruotsilla voisi olla mahdollisuus tehostaa käytäntöjään asiassa. Ruotsi käy itse vastaavaa keskustelua Tanskan kanssa. Tanskan läpi kulkee paljon rekisteröimättömiä turvapaikanhakijoita, jotka pyrkivät junilla ja veneillä Ruotsiin.