EU:n sisäministereillä näyttää olevan huomenna edessään pitkä ja kivulias vääntö turvapaikanhakijoiden siirroista. Kokouksesta haetaan sopua siitä, miten 120 000 turvapaikanhakijaa jaettaisiin jäsenmaiden kesken.
Suomi on luvannut ottaa vastaan 2400 turvapaikanhakijaa komission esityksen mukaisesti. Suomen osuus voi kuitenkin neuvottelujen tuloksena muuttua, sillä osa jäsenmaista vastustaa sitkeästi komission esittämiä kiintiöitä. Tshekki pitää Brysselistä saneltuja kiintiöitä lain vastaisena ja on uhannut viedä asian oikeuteen, jos kiintiöt tulevat voimaan.
EU-maat hierovat parhaillaan kompromissia, jossa komission esittämää jakotapaa ei enää mainita lainkaan. Virkamieslähteiden mukaan komission jakokriteerit ovat silti edelleen neuvottelujen pohjana. Niihin tehtäisiin pieniä maakohtaisia muutoksia, jotta jäsenmaat voisivat sanoa päättäneensä jakotavasta itse. Tällä yritetään hillitä puheita komission sanelupolitiikasta ja vallan siirtymisestä Brysseliin.
Äänestys mahdollinen
Jos sopua ei synny, sisäministerit voivat joutua äänestämään asiasta. Se lietsoisi entisestään eripuraa maiden välillä. Tilanteen vaikeudesta kertoo se, että jäsenmaat eivät välttämättä pääse sopuun edes siitä, mistä pitäisi äänestää.
– Voi olla, että jäsenmaiden kannat karkaavat liian kauaksi toisistaan. Jos halutaan äänestää, pitää tietää, mistä äänestää, sanoi eräs kokousta valmisteleva virkamies Brysselissä.
Paine ratkaisun löytämiseen on kuitenkin kova, sillä kaikkien muistissa on viime viikon mahalasku, jolloin yhteisymmärrystä vastuunjaosta ei löytynyt.
Virkamiestasolla työstetään myös muita muutoksia, jotka voivat edesauttaa sovun saavuttamista. Komissio on esittänyt, että jäsenmaa voisi jäädä siirtojen ulkopuolelle vain väliaikaisesti ja luonnonkatastrofin kaltaisissa poikkeustilanteissa. EU-maat haluavat löysätä poisjäännin ehtoja ja muuttaa vastineeksi maksettavan sakon määrää.
Unkari jätetään ehkä kokonaan siirtojen ulkopuolelle, sillä maa ei halua osallistua mekanismiin, vaikka se itse hyötyisi siitä. Komissio esittää, että 54000 turvapaikanhakijaa siirrettäisiin Unkarista muualle Eurooppaan. Unkari vastustaa esitystä, koska sen mielestä siirrot vain lisäävät maahantulijoiden määrää.