EU-maat ovat sopineet yhteensä 60000 siirtolaisen jakamisesta jäsenmaiden kesken kahden vuoden aikana. Maiden on tarkoitus päättää heinäkuun aikana, miten lukumäärä jaetaan.
Valtiojohtajat linjasivat, että asiassa voidaan edetä vain vapaaehtoiselta pohjalta. Uusi linjaus jättää ison kysymysmerkin siitä, lupaako kukin maa kantaa kortensa kekoon. Esimerkiksi Unkari ja Bulgaria jäivät sopimuksen ulkopuolelle, koska ne vastaanottavat jo muutenkin ison määrän siirtolaisia.
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan päätös on ensimmäinen askel tasapuolisempaan taakan jakoon. Hänestä kompromissi ei ole niin huono kuin voisi kuvitella.
– Tässä on ainakin ajatuksellisesti siirrytty siihen suuntaan, että vastuu siirtolaisista pitää jakaa.
Hänestä siirtolaiskiista on osa laajempaa debattia siitä, mikä on solidaarisuutta unionissa.
– Tämä on osa sitä problematiikkaa, miten vastuu unionissa jaetaan. Onko esimerkiksi solidaarista auttaa talousvaikeuksissa olevia jäsenmaita tai jakaa siirtolaistaakkaa, Tiilikainen sanoo.
Pakolliset kiintiöt olisivat jakaneet siirtolaiset muun muassa EU-maiden työllisyystilanteiden mukaan. Etelä-Euroopan maiden lisäksi pakollisia kiintiöitä tukivat Ruotsi, Saksa ja Itävalta.
Italian pääministeri: Pitäkää Eurooppanne
EU-lähteiden mukaan keskustelu siirtolaisista oli hyvin tunteikasta ja yltyi kiistelyksi.
Isoa mekkalaa on pitänyt esimerkiksi Italian pääministeri Matteo Renzi, joka tulistui kokouslähteiden mukaan EU-kollegoilleen siitä, että siirtolaisten jakokriteeri jätettiin auki. Italialaislähteiden mukaan Renzi totesi, että jos muiden jäsenvaltioiden näkemys Euroopasta on tällainen, ne voivat pitää Eurooppansa.
Tiilikainen arvioi STT:lle, että keskustelu pakollisista siirtolaiskiintiöistä jää nyt taakse joksikin aikaa. Etelä-Euroopan maat voivat kuitenkin myöhemmin yrittää painostaa EU:ta hyväksymään pakolliset kiintiöt. Painostuksen onnistumisesta ei kuitenkaan ole varmuutta.
Välimeren on ylittänyt tänä vuonna yli 100000 siirtolaista. Suurin osa heistä on saapunut Etelä-Eurooppaan.