EU-maat tehostavat tarkastuksia unionin ulkorajoilla

Lehtikuva
Julkaistu 21.03.2017 19:19

MTV UUTISET - STT

EU-maat kiristävät unionin ulkorajojen valvontaa taistelussa terrorismia vastaan.

Jäsenmaat viimeistelevät lähikuukausina uudistuksia, joilla pyritään pysäyttämään vaaralliset henkilöt unionin ulkorajoille tai parhaassa tapauksessa jo aiemmin.  

Terrorismin torjunta on ollut yksi isoista asioista, joissa EU-maiden on ollut melko helppo löytää toisensa. Huomenna tulee kuluneeksi vuosi Brysselin iskusta, jonka lisäksi tuoreessa muistissa ovat iskut Pariisiin, Nizzaan ja Berliiniin.  

Tavoitteena on, että vuodesta 2020 lähtien jokainen EU:n alueelle tuleva kolmannen maan kansalainen kirjattaisiin yhteiseen tietojärjestelmään. Järjestelmään on tarkoitus tallentaa matkustajien perustiedot, saapumis- ja lähtöpäivät, rajanylityspaikka sekä kasvokuva tai sormenjäljet.  

Rajaturvallisuusasiantuntija Mikko Simola pitää hyvänä, että rajavalvonnassa päästään eroon vanhanaikaisista passileimoista, joita on helppo väärentää. Yhteinen tietojärjestelmä auttaa myös siinä, että jokaisen tulijan rikostausta pystytään selvittämään nopeasti erilaisista tietokannoista.  

-Iskut ovat osoittaneet sen, että pitää saada luotettavasti tietää, kuka on tullut EU:n ulkorajan yli, milloin ja mistä, Simola sanoo.  

Rajatarkastuksia tehostetaan hänen mukaansa myös laittoman maahantulon estämiseksi.  
EU-maat neuvottelevat parasta aikaa myös maahantulijoiden ennakkoilmoittautumisesta.

Tavoitteena on Yhdysvaltain kaltainen malli, jossa jokainen viisumivapaan kolmannen maan kansalainen tekisi ennakkoilmoituksen jo ennen matkaa. Tällä hetkellä EU tietää odottaa vain niiden maiden kansalaisia, joilta edellytetään viisumia.  

Brysseliläisten suruun sekoittuu iso annos toivoa

Brysseliläiset pysähtyvät huomenna muistamaan vuodentakaista terrori-iskua. Isku järkyttää ja koskettaa, mutta brysseliläiset kunnioittavat iskun uhreja myös ripauksella toivoa.  

Brysselin kaupungin työntekijät kokoontuvat aamulla Grand-Placelle, maailman kauneimmaksi kutsutulle aukiolle. Kokoontuminen alkaa samalla hetkellä, kello 9.11, jolloin isku metroasemalla tapahtui.

Samalla hetkellä metro pysäytetään, mutta hiljaisen hetken sijaan ihmisiä on pyydetty pitämään niin paljon melua kuin mahdollista osoituksena siitä, etteivät terroristit hiljennä heitä.  

Brysseliläisillä on tapana pukea lorottava Manneken Pis -patsaansa erityisinä päivinä. Niin myös nyt, sillä pikkupoika saa pelastusmiehen asun.  

Eurooppa-korttelissa paljastetaan metallinen, nousevaa aaltoa muistuttava taideteos, jonka nimenä on "Haavoittunut, mutta silti pystyssä, käsittämättömän edessä".  

Itsemurhapommittajat räjäyttivät itsensä aamuruuhka-aikaan ensin kansainvälisellä lentokentällä ja vähän sen jälkeen Maalbeekin metroasemalla. Iskuissa kuoli 32 ihmistä ja yli 200 haavoittui.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat