EU:n Borrell: Israel ja Hizbollah lähes täysimittaisessa sodassa

Israelin ja Hizbollahin väliset yhteenotot uhkaavat syöstä Lähi-idän laajaan sotaan, sanoo EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell.

– Voin sanoa, että olemme melkein täysimittaisessa sodassa, Borrell sanoi tiistaina alkavan YK:n yleiskokouksen alla.

Hän tähdensi konfliktissa nähtävän aiempaa enemmän sotilaallisia iskuja, vahinkoja siviilikohteille ja uhreja.

– Kaikkien täytyy tehdä kaikkensa tämän pysäyttämiseksi, Borrell sanoi peräänkuuluttaen ratkaisua New Yorkista.

Israelin laajalti raunioittaman Gazan osalta hän sanoi, että kaikesta diplomaattisesta kapasiteetista huolimatta mikään ei ole pystynyt pysäyttämään sotilaallisia toimia. Hän syytti sekä Israelia että Hamasia viivyttelystä.

Israel on iskenyt viime aikoina kovaan tahtiin Libanonin puolelle, jossa se sanoo iskujensa kohdistuneen Hizbollah-kohteisiin.

Ranska on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokousta Libanonin tilanteen vuoksi tälle viikolle. Pyynnön on esittänyt Ranskan ulkoministeri Jean-Noel Barrot, joka kertoi asiasta YK:n yleiskokoukselle maanantaina.

Barrot myös kehotti kaikkia osapuolia välttämään "maailmanpaloa", joka olisi tuhoisa kaikille, erityisesti siviileille.

Libanon: Iskut uhanneet yhteiskuntajärjestystä

Israelin Libanoniin tekemät iskut ovat vahingoittaneet maan taloutta ja uhkaavat yhteiskuntajärjestystä, Libanonin edustaja puolestaan sanoo YK:n yleiskokoukselle uutiskanava CNN:n mukaan.

Libanonin kaoottisen tilanteen vuoksi yleiskokoukseen osallistuu maan pääministerin sijaan parlamentin jäsen Bahia Hariri.

Haririn mukaan pääministeri Najib Mikati tekee hallituksen kanssa työtä käsitelläkseen hyökkäystä.

Hariri kertoi yleiskokoukselle, että iskuja on kohdistettu asuinalueille ja ihmiset yrittävät paeta päästäkseen turvaan.

– Tämä on vahingoittanut maamme taloutta ja uhannut yhteiskuntajärjestystämme, varsinkin kun useat maat ovat pyytäneet kansalaisiaan poistumaan maastamme, hän sanoi uutiskanavan mukaan.

– Koko ihmiskunta kaipaa kiireellisesti vuoropuhelua, jotta voimme kyseenalaistaa itsemme ja tulla tietoisiksi vaaroista, jotka uhkaavat kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta.

"Lukemattomat lapset ovat vaarassa"

Israelin maanantaiset iskut ovat Libanonin terveysministeriön mukaan surmanneet lähes 500 ihmistä, joista yhteensä ainakin noin sata on ollut naisia ja lapsia.

– Lukemattomat lapset ovat vaarassa, tuhannet perheet joutuvat siirtymään kodeistaan, YK:n lastenjärjestön Unicefin johtaja Catherine Russell sanoi maanantaina lausunnossa ja tähdensi iskuja kohdistuvan siviili-infrastruktuuriin.

Hänen mukaansa sekä Libanonissa että Israelissa on lasten keskuudesta raportoitu psyykkisestä ahdingosta, joka on raporttien perusteella hälyttävällä tasolla. Tämä ei Russellin mukaan johdu pelkästään siitä, että lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa äkillisesti, vaan myös pommituksista ja ilmaiskuista, joista on tullut heidän jokapäiväistä todellisuuttaan lähes vuoden ajan.

– Kaikkien osapuolten on täytettävä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaiset velvoitteensa suojella siviilejä, siviili-infrastruktuuria, avustustyöntekijöitä ja lääkintähenkilöstöä, hän peräänkuulutti.

– Tähän sisältyy turvaa etsivien siviilien turvallisen liikkumisen helpottaminen. Unicef vaatii kiireellisesti tilanteen välitöntä liennytystä.

Lue myös:

    Uusimmat