EU:n ja Turkin välinen palautussopimus on saattanut kiihdyttää turvapaikanhakijoiden tuloa meren yli Kreikkaan. Palautussopimus astui voimaan viime yönä.
Palautussopimus ei koske ennen sunnuntaita Kreikkaan saapuneita ihmisiä.
Sunnuntain aikana lähes tuhat pakolaista saapui Kreikan saarille. Viime yönä kaksi pikkutyttöä hukkui ja kaksi syyrialaismiestä sai sydänkohtauksen.
Perjantaina Kreikan saarille saapui noin 1 500 ihmistä, mikä on yli puolet enemmän kuin päivää aiemmin ja kuluneen viikon keskiarvoa muutoinkin korkeampi.
Kreikka ei pystynyt aloittamaan saarilleen luvattomasti saapuneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia Turkkiin heti sunnuntaina.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi lauantaina, että maassa tulisi valmistautua turvapaikanhakijoiden palautusten aloittamiseen välittömästi EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen tultua voimaan.
Kreikan viranomaisten mukaan palautusten valmisteluun tarvitaan kuitenkin enemmän aikaa. EU ja Turkki sopivat perjantaina Brysselissä, että Kreikan saarille luvattomasti saapuvia turvapaikanhakijoita aletaan palauttaa systemaattisesti takaisin Turkkiin.
Kreikka vaatii EU:n rajaviranomaiselta Frontexilta avuksi yli 2000 virkamiestä lisää. Pääministeri Juha Sipilä sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että myös Suomi lähettää kymmeniä asiantuntijoita Kreikan avuksi.
Kreikassa on lähes 50 tuhatta maahantulijaa joista viidesosa Makedonian rajalla. Euroopassa vaaditaan nyt kovin sanoin myös vaihtoehtoisten reittien tukkimista.
EU:n ja Turkin palautussopimusta on kritisoitu ihmisoikeuksien vastaiseksi. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on sanonut, ettei se luota siihen, että Kreikka tai Turkki pystyisi arvioimaan jokaisen ihmisen henkilökohtaisen avuntarpeen kansainvälisen oikeuden edellyttämällä tavalla.