Turvapaikanhakijat palautetaan Kreikasta Turkkiin jo sunnuntaina: Operaatio EU:n historian suurin

eu turkki
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 18.03.2016 18:51(Päivitetty 18.03.2016 19:38)

MTV UUTISET

EU ja Turkki solmivat tänään yhteistösopimuksen, jonka mukaan jokainen uusi turvapaikanhakija palautetaan Kreikasta Turkkiin ensi sunnuntaista.

MTV:n kirjeenvaihtajan Helena Petäistön mukaan palautukset oli pakko aloittaa jo sunnuntaina – muuten Kreikkaan olisi voinut tulla kerralla suuri määrä uusia tulijoita, kun tieto siitä, ettei Eurooppaan pian pääsekään, olisi levinnyt.

Asiantuntija: Sopimus ei helpota syyrialaisten oloja

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo, että Turkin ja EU:n pakolaissopimus ei helpota syyrialaisten oloja.

Turkissa syyrialaisten olot ovat vaikeat, sillä maa ei juuri myönnä heille työlupia, minkä vuoksi laillinen elannonhankinta on vaikeaa.

– Lisäksi viranomaisten on raportoitu käyttäneen väkivaltaa syyrialaisia kohtaan, hän sanoo.

Alarannan mukaan ei ole myöskään takeita, että palautussopimus toimii käytännön tasolla.

EU:ta kritisoitiin neuvottelujen alla silmien sulkemisesta Turkin yhä itsevaltaisemmaksi käyvän hallituksen tekemisiltä, jotta sopimus saataisiin aikaan. 

STT

– Nyt sunnuntaista lähtien saapuvat ovat uuden sopimuksen piirissä, jolla periaatteessa kaikki Kreikan saarille tulleet palautetaan Turkkiin, poikkeuksena kuitenkin esimerkiksi yksin tulleet lapset, Petäistö kertoo Seitsemän uutisissa.

– Operaatio on EU:n historian suurin ja lievästi sanottuna haastava.

Petäistön mukaan Kreikka tarvitsee 2500 uutta virkamiestä, jotta jokainen uusi tulija saadaan tunnistettua ja rekisteröityä ennen palautusta, ja jotkut maat ovat päättäneet lähettää Kreikalle apua välittömästi.

EU:lta Turkille 6 miljardia

Turkki ei suostunut sopimukseen täysin ilmaiseksi. EU maksaa Turkille portinvartijan roolista 6 miljardia euroa ja Turkin ja EU:n välistä viisumivapautta pyritään nopeuttamaan niin, että se voisi toteutua jo kesäkuussa.

– Viisumivapauden tiukat ehdot ovat kuitenkin edelleen voimassa ja on yli 50 kohtaa, jotka Turkilta on edelleen täyttämättä. Käytännössä aikataulu pitenee varmasti, Petäistö toteaa.

Sopimuksessa on edelleen joitain muttia. Esimerkiksi joukkopalautukset ovat YK:n mukaan laittomia.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset