Tänään ratkeaa, mikä kaupunki vie voiton ja saa itselleen EU:n lääkeviraston. Jopa 19 kaupunkia havittelee virastoa, joka siirretään Britanniasta muualle Eurooppaan brexitin takia.
Eurooppaministerit, heidän joukossaan Sampo Terho (sin.) äänestävät lääkeviraston uudesta sijainnista tänään Brysselissä.
Helsinki ei ole pyörinyt ennakkoveikkailuissa toisin kuin vaikka Amsterdam tai Ranskan Lille.
Päinvastoin Suomen mahdollisuuksia on pidetty heikkoina ainakin sen jälkeen, kun lääkeviraston nykyiset työntekijät arvottivat Helsingin yhdeksi ikävimmistä kaupungeista muuttaa. Viraston tekemän kyselyn mukaan yli 70 prosenttia työntekijöistä jättäisi työpaikkansa, jos virasto sijoitetaan Helsinkiin. Yhtä kovan tuomion saivat Ateena, Bratislava, Bukarest, Malta, Sofia, Varsova ja Zagreb.
Mieluiten työntekijät muuttaisivat Amsterdamiin, Barcelonaan, Kööpenhaminaan, Milanoon tai Wieniin.
Kyselyn tulos tai edes komission tekemä kattava arviointi jokaisesta hakijasta ei välttämättä vaikuta jäsenmaiden äänestysvalintoihin. Taustalla vaikuttavat myös politiikka ja hyvät naapurisuhteet. Ruotsalaismediassa on esimerkiksi uutisoitu, että Tanskassa olisi loukkaannuttu siitä, ettei pääministeri Stefan Löfven ole luvannut suoralta kädeltä Ruotsin tukea Kööpenhaminalle.
Pohjoismaat äänestävät usein toisiaan, jos vain yksi maista on ehdokkaana, mutta nyt lääkevirastoa tavoittelevat kaikki kolme pohjoista EU-maata. Kaikki antavat todennäköisesti parhaat pisteet itselleen ensimmäisellä kierroksella, mutta sen lisäksi jaossa on pienempiä pisteitä.
Armoton, mutta vaikeasti ennakoitava äänestys
Tapa, jolla salainen äänestys maanantaina käydään, on sovittu tarkasti etukäteen. EU-maat muistavat vielä hyvin vuosia kestäneen väännön elintarvikevirastosta Suomen ja Italian välillä, eikä kukaan halua nähdä samanlaista farssia.
Ensimmäisellä kierroksella jokaisen maan on annettava yhdelle maalle kolme pistettä, toiselle maalle kaksi pistettä ja kolmannelle maalle yksi piste. Jos joku kaupunki saa parhaat pisteet 14 jäsenmaalta, se valitaan heti ensimmäisellä kierroksella.
Jos ensimmäinen kierros ei vielä ratkaise, etenee toiselle kierrokselle kolme parhaiten pisteitä saanutta. Tuolloin mailla on annettavanaan vain yksi piste ja valituksi tulee se, joka saa 14 tai enemmän pisteitä.
Kolmannelle kierrokselle mennään, jos mikään kaupunki ei saa tarpeeksi pisteitä. Ratkaisevalla kierroksella on tuolloin kaksi eniten pisteitä saanutta kaupunkia.
Helsingin hakemusta lobannut pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on toivonut, että Suomi voisi saada ensimmäisellä kierroksella mahdollisimman paljon yhden tai kahden äänen saaliita. Näin Helsinki voisi selviytyä toiselle kierrokselle, vaikka mikään maa ei pitäisikään sitä ykkösvaihtoehtona.
Lääkevirasto-päätöksen jälkeen ministerit äänestävät pankkiviranomaisen sijainnista, mutta siitä Suomi ei ole ollut kiinnostunut.