EU-komission ensimmäisen evakuointilennon on määrä lähteä tänään Kiinan Wuhaniin, ilmenee komission tiedotteesta. Koneella on tarkoitus tuoda pois noin 250 ranskalaista.
Toisen lennon on ilmoitettu lähtevän myöhemmin viikolla, ja sillä lennolla Wuhanista on poistumassa runsaat 100 EU-kansalaista. Tiedossa ei ole, onko joukossa suomalaisia. Ulkoministeriöstä mahdollista suomalaisten mukanaoloa ei kommentoida ihmisten yksityisyyden suojan vuoksi.
Wuhanissa on ulkoministeriölle tehtyjen matkustusilmoitusten perusteella alle kymmenen suomalaista.
– Suomi seuraa tilannetta aktiivisesti yhdessä EU-maiden ja Pohjoismaiden kanssa, kertoo Piritta Kaartio ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä.
Japani ja Yhdysvallat aloittaneet evakuoinnin
Japani ja Yhdysvallat ovat jo lennättäneet satoja kansalaisiaan pois koronavirusepidemian keskeisestä paikasta Wuhanista. Kotimaahansa lennätetyt japanilaiset ovat kuvailleet Wuhanin tunnelmia sekaviksi ja pelokkaiksi.
– Potilaiden määrä alkoi lisääntyä nopeasti tietyssä vaiheessa. Se oli hyvin huolestuttavaa, Nippon Steel -yhtiössä työskentelevä Takeo Aoyama sanoi.
– Emme voineet liikkua vapaasti, joten meillä oli vain osittaista tietoa.
Finnair ilmoitti eilen peruvansa osan Kiinan-lennoistaan helmikuun alusta maaliskuun loppuun. Lentoyhtiö British Airways puolestaan kertoi tänään, että keskeyttää kaikki Manner-Kiinasta lähtevät ja sinne menevät lentonsa. Yhtiö vetoaa Britannian ulkoministeriön kehotukseen välttää sellaista Kiinaan matkustamista, joka ei ole välttämätöntä.
Venäläinen Ural Airlines on keskeyttänyt osan lennoistaan, joilla ovat matkustaneet Manner-Eurooppaan etenkin kiinalaiset. Myös indonesialainen Lion Air lopettaa toistaiseksi Kiinan-lentonsa.
Lue myös: Ivalossa jälleen koronavirusepäily – nuorehko kiinalaisturisti eristyksissä Lapin keskussairaalassa: "Iltapäivällä tai illalla tiedämme, onko kyseessä koronavirus"
Kuolleita nyt yli 130 – tartuntoja tuhansia
Uuteen koronavirukseen on kuollut Kiinassa 132 ihmistä. Hubein maakunnan ja Kiinan valtion terveysviranomaiset ovat tänään vahvistaneet 26 uutta kuolonuhria.
Viranomaiset kertoivat myös yli tuhannesta uudesta vahvistetusta tartunnasta, mikä nostaa vahvistettujen tartuntojen määrän Kiinassa jo lähes 6 000:een. Viranomaiset kertoivat lisäksi tarkkailevansa yli 9 000:ta epäiltyä tapausta.
Lue myös: Koronavirus leviää maailmalla: Tämä epidemiasta tulee tietää – MTV Uutiset seuraa viimeisimpiä käänteitä
Tartuntatapausten määrä ylittää nyt Manner-Kiinassa vuosien 2002–03 sars-epidemian vastaavan lukeman. Sarsin sai Manner-Kiinassa vahvistetusti 5 327 ihmistä ja siihen kuoli 349. Maailmanlaajuisesti sars tappoi yli 770 ihmistä.
Uuden koronaviruksen tartuntatapauksia on todettu myös Kiinan ulkopuolella, esimerkiksi muissa Aasian maissa, Australiassa ja Euroopassa. Rovaniemelläkin on parhaillaan eristyksissä kiinalainen turisti koronavirusepäilyn takia.
Yli 50 miljoonaa ihmistä on jumissa Wuhanissa ja sen ympäristössä, sillä liikenneyhteydet kaupungista muualle Kiinaan ovat poikki viruksen leviämisen estämiseksi. Myös turistimatkoja Kiinasta ulkomaille on vähennetty ja koulujen ja yliopistojen lomakautta on jatkettu.
Lue myös: Yli 130 uhria vaatinutta koronavirusta vastaan kehitetään kiivaasti rokotetta – suomalaisasiantuntija: "Vielä on pitkä matka, että se olisi käytössä"
Koronavirus leviää maailmalla.
Kiina on saanut kiitosta ja kritiikkiä
Kiinan viranomaiset ovat saaneet kiitosta siitä, että ovat reagoineet tämänkertaiseen virukseen nopeammin ja olleet tiedotuslinjassaan avoimempia kuin sarsin kohdalla. Kiinaa on kuitenkin myös kritisoitu hitaasta reagoinnista ja yhteistyöhaluttomuudesta. Yhdysvallat on arvostellut Kiinaa haluttomuudesta ottaa apua vastaan.
Maailman terveysjärjestö WHO kertoi tiistaina, että Kiina päästää ryhmän kansainvälisiä asiantuntijoita maahan tekemään yhteistyötä kiinalaistutkijoiden kanssa. Kiina on julkistanut koronaviruksen genomin kansainvälisten tutkijoiden käyttöön, mutta ei ole suostunut jakamaan itse virusta ulkomaisten laboratorioiden kanssa.
Australiassa tutkijat onnistuivat kuitenkin kasvattamaan koronavirusta potilaalta saadusta näytteestä ja lupasivat jakaa sitä WHO:n kautta. Doherty-instituutin tutkijoiden mukaan viruksen avulla pystytään selvästi aiempaa paremmin diagnosoimaan potilaita ja siitä on apua myös rokotteen kehittämisessä.