Koronavirus pelottaa ympäri maailmaa: Kiina lykkää uuttavuotta, Mongolia sulkee rajan ja evakuointilentoja suunnitellaan

4:00img
Kiina yrittää rajoittaa taudin leviämistä ennenäkemättömin keinoin.
Julkaistu 27.01.2020 17:28

MTV UUTISET – STT

Kiinan koronaviruksen nopea leviäminen on saanut valtiot eri mantereilla tekemään kaikkensa, jotta epidemia ei ujuttautuisi omalle maaperälle.

Mongolia sulkee Kiinan rajan autoilta ja jalankulkijoilta. Maassa ei ole toistaiseksi todettu yhtään virustartuntaa. Varapääministeri perusteli päätöstä sillä, että virusta on tavattu Kiinan puolella Sisä-Mongolian autonomisella alueella, jossa asuu mongoleita.

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia välttämään turhaa matkustamista Kiinan Hubein maakuntaan, jonka pääkaupungista Wuhanista koronavirus on levinnyt.

Lue myös: Suomalaisten evakuointia Kiinan koronavirusalueelta ei suunnitteilla – moni muu maa evakuoi jo

Muun muassa Saksa harkitsee kansalaistensa evakuointia eristetystä Wuhanista. Yhdysvallat ja Ranska ovat jo ilmoittaneet hakevansa kansalaisensa pois kaupungista tilauslennoilla.

Malesia puolestaan keskeyttää viisumien myöntämisen Wuhanista ja muualta Hubein maakunnasta saapuville kiinalaisille. Malesiassa on todettu tähän mennessä neljä koronavirustartuntaa.

Lue myös: Pelko koronaviruksen leviämisestä tyhjensi apteekkien hyllyt Suomessakin – hengityssuojien hyöty on kuitenkin pieni: Näin vältyt tartunnalta!

Uudenvuoden juhla siirtyy Kiinassa

Uutistoimisto AFP:n mukaan Hubein maakunnassa on varmistettu maanantaina yli 20 uutta viruskuolemaa. Kuolonuhrien kokonaismäärä on noussut 81:een, ja sairastuneita on Kiinassa 2700.

Yksi sairastuneista on yhdeksän kuukauden ikäinen vauva Pekingissä, ja hän on nuorin, johon tauti on vahvistetusti tarttunut.

Kiina yrittää kaikin tavoin pelata aikaa koronavirusta vastaan ja lykkää perinteistä uudenvuoden juhlaansa tammikuun loppuun. Kyseessä on maan suurin juhlapäivä, jolloin miljoonat kiinalaiset matkustavat perheidensä luokse uudenvuoden viettoon.

Lue myös: Kiina vaiensi ankaralla kädellä informaatiota koronaviruksen alkupäivinä: Pidätti "huhuja" levittäneitä toimittajia ja suitsi nettikeskustelua

Wuhanin pormestari: Virustiedotus ei ole ollut riittävän nopeaa

Maa on yrittänyt suojautua virusta vastaan eristämällä kokonaisia kaupunkeja ja rajoittamalla joukkoliikennettä. Eilen Kiina kielsi kaiken villieläinten kaupan toistaiseksi. Ryhmämatkat Kiinasta ulkomaille on myös keskeytetty.

Tuhannet ulkomaalaiset ovat jääneet loukkuun eristettyyn Wuhaniin odottamaan evakuointia.

CNN:n mukaan Wuhanin pormestari Zhou Xianwang myöntää, etteivät ihmiset ole tyytyväisiä viruksesta tiedottamiseen ja että tietoa ei ole tuotu ilmi riittävän nopeasti. Hän sanoi ottavansa vastuun kaupungin ennenkuulumattomasta sulkemisesta.

Lue myös: Wuhanin pormestari tarjoutuu eroamaan koronaviruskritiikin vuoksi – kaupungissa järjestettiin 40 000 perheen juhla-ateria tartuntauhasta huolimatta

Tauti leviää jo itämisaikana

Vahvistettuja tartuntatapauksia on Kiinan lisäksi enimmäkseen muissa Aasian maissa. Kourallinen tapauksia on todettu Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Esimerkiksi Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti seuraa tartuntojen määrää päivittyvän laskurin avulla. Tiedot saattavat poiketa jonkin verran esimerkiksi uutistoimistojen tiedoista.

Kiinan terveysministeri Ma Xiaowei kertoi sunnuntaina viruksen leviävän myös itämisaikana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös oireeton tartunnan saanut ihminen voi tartuttaa muita.

Johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoi sunnuntaina STT:lle, että tavallisesti hengitystieinfektiot tarttuvat herkimmin silloin, kun oireita on jo. Oireettomalta taudin saaminen on yleensä epätodennäköisempää.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi sunnuntaina Twitterissä olevansa matkalla Kiinaan keskustelemaan koronaviruksen hillitsemisestä.

WHO ei ole toistaiseksi julistanut viruksen takia kansainvälistä terveysuhkaa. Tarvittaessa tilannetta arvioidaan uudelleen.

Lue myös: Kiina vaiensi ankaralla kädellä informaatiota koronaviruksen alkupäivinä: Pidätti "huhuja" levittäneitä toimittajia ja suitsi nettikeskustelua

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus