EU-huippukokouksessa Brysselissä on keskusteltu paljon Venäjästä, mutta myös maahanmuuttokysymykset ovat nousseet tapetille, kertoo paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen.
EU:n viime aikoina harjoittama pakolaispolitiikan ulkoistaminen unionin ulkopuolelle jakaa varsin selvästi mielipiteitä. Tunnetuin esimerkki ulkoistamisesta on Turkin kanssa tehty palautussopimus, jonka kohtalo on toistaiseksi vielä auki.
Tällä hetkellä EU:n huomio on kääntynyt tulevien pakolaiskriisien estämiseen. Unionin katsotaan ikään kuin ulkoistavan pakolaispolitiikkaansa investoimalla ja sitomalla kehitysapua Afrikan maihin, jotta nämä pitäisivät kansalaisensa Välimeren toisella puolella.
Toimintaan liittyvät eettiset kysymykset jakavat suomalaistenkin europarlamentaarikkojen mielipiteitä.
– Kun jäsenvaltiot eivät kyenneet asiasta sopimaan, ratkaisuna on ollut ulkoistaminen. Katson tätä entisenä kehitysministerinä hyvin huolestuneena, kun Suomikin on ollut vahvasti mukana sitomassa kehitysapua maahanmuuton estämiseen, Heidi Hautala (vihr.) sanoi.
Kokoomuksen Petri Sarvamaa oli taas täysin vastakkaisella linjalla.
– En suhtaudu tähän ollenkaan kyynisesti enkä ajattele, että tämä olisi pakolaispolitiikan ulkoistamista. Tämä on nimenomaan järkevää toimintaa. Meidän on pyrittävä ratkaisemaan ongelmia lähtöalueilla, jotta ihmiset eivät lähde epätoivoissaan ollenkaan kohti Eurooppaa, Sarvamaa sanoi.
SDP:n Liisa Jaakonsaaren mukaan pakolaiskysymyksiin ei ole enää lainkaan hyviä ratkaisuja tarjolla, kun EU:n johtoelimissä tulijoita oltaisiin valmiita ottamaan, mutta jäsenvaltiot sanovat tiukasti vastaan.
– Tuleminen ja palauttaminen on myös järjetöntä politiikkaa.