Nyt se on sanottu ääneen: Euroopan ulkorajat kiinni!

2:07img
Julkaistu 14.01.2016 18:41(Päivitetty 14.01.2016 19:16)
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Miljoona pakolaista on tullut Eurooppaan viime vuonna. Hallitsemattomaan pakolaiskriisiin on vain yksi ja ainoa ratkaisu – Eurooppa sulkee ulkorajansa, väittää professori Jorgen Randers Norjan kauppakorkeakoulusta.

– Tämä on väistämätön ja ainoa ratkaisu. Eurooppa tulee sulkemaan rajansa kuten Yhdysvallat, joka sulki Meksikon vastaisen rajansa vuosikymmeniä sitten ja päästää nyt maahan vuosittain miljoona meksikolaista. Sama kehitys tulee tapahtumaan hyvin pian myös Euroopassa – ehkä muutamassa vuodessa, uskoo Randers, vaikkei pidäkään väistämättömästä kehityksestä.

Kansainvälisesti tunnettu talouskasvun ja ilmastonmuutoksen professori Randers julkaisi jo 1972 uraauurtavan Rooman klubin raportin Kasvun rajat. Randersin mukaan hyvinvointivaltiotkaan eivät pysty kaikkia halukkaita vastaanottamaan.

– Hyvinvointivaltioiden ulkopuolella on suuri määrä ihmisiä, jotka haluaisivat olla mieluummin sisäpuolella. Emme millään pysty ottamaan kaikkia, jotka haluaisivat tulla, joten meidän on pakko rajoittaa tulijoiden määrää, toteaa Randers.

Suomalaiset poliitikot samoilla linjoilla

– EU:n ulkorajojen sulkeminen on oikeastaan jo alkanut, sillä EU haluaa Turkin sulkevan rajansa Eurooppaan pyrkiviltä pakolaisilta, toteaa kansanedustaja Pertti Salolainen, joka on samaa mieltä Randersin kanssa.

– Me tiedämme, että Pohjois-Afrikassa on muutama sata miljoonaa niin sanottua taloudellista pakolaista, jotka kaipaavat tulla tänne Eurooppaan.  Nyt jos tämä sana leviää sinne, että tänne voi tulla – kyllä Eurooppa joutuu pistämään ulkorajojaan kiinni, toteaa Salolainen.

h_52211913

Suomeen on tullut suhteellisesti vähemmän pakolaisia kuin moniin muihin Euroopan maihin.

Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Carl Haglundin mukaan on selvää, että EU:n aikaisemmat sopimukset maahanmuutosta, pakolaisista ja rajavalvonnasta eivät vastaa enää tämän päivän haasteita.

– Jos ei tehdä muutoksia, on mahdollista että kehitys jatkuu nykykaltaisena, missä on vastaavia pakolaisaaltoja, jotka aiheuttavat meille suuriakin huolia ja haasteita. Jos saataisiin vähän hallitumpi prosessi, niin se voisi olla hyvä asia, mutta silloin se ei ole vain se suljettu raja vaan myös mahdollisuus ihmisille muuttaa Eurooppaan, sanoo Haglund.

Haglundin mukaan EU:n pitäisi tehdä päätöksiä jo tänä vuonna.

Sekä Haglund ja Salolainen näkevät, että samaan aikaan tulisi lisätä myös ennaltaehkäisevää kriisinhallinta- ja rauhankehitystyötä, jotta pakolaisaalloilta vältytään tulevaisuudessa.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset