EU:n valmisteilla oleva pakkausasetus voi aiheuttaa miljoonakulut teollisuudelle

Valio, mehutehdas, linjasto, purkit, pakkaukset
Valion Pitäjänmäen tehtaalla valmistetaan muun muassa tuoremehua. Jos EU:n pakkausasetus toteutuu nykymuodossaan, osa mehusta pitää tulevaisuudessa pakata uudelleenkäytettäviin pulloihin.MTV
Julkaistu 16.11.2023 06:51
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

EU:n valmistelussa oleva pakkausasetus huolestuttaa suomalaisia elintarvikeyrityksiä. Asetuksessa edellytetään muun muassa, että osa juomista pitäisi pakata uudelleenkäytettäviin ja -täytettäviin pulloihin. Vaatimus tarkoittaisi yrityksille miljoonien eurojen investointeja uusiin pakkauslinjastoihin.

Tuoremehua purkitetaan Valion Pitäjänmäen tehtaalla Helsingissä. Jos EU:n valmisteilla oleva pakkausasetus toteutuu suunnitellussa muodossa, se tarkoittaa täälläkin isoja muutoksia.

– Jos asetusehdotus menee tällaisena läpi, niin me joutuisimme pakkaamaan osa tuotannosta uudelleentäytettäviin ja -käytettäviin pulloihin nestekartonkipakkauksen sijaan, toteaa Valion pakkauskehityksen johtaja Juhana Pilkama.

Uusia pakkauslinjastoja ja pesutiloja

Asetusluonnoksen mukaan 20 prosenttia juomista pitäisi pakata uudelleenkäytettäviin pulloihin vuoteen 2030 mennessä. Sen jälkeen prosenttiosuutta nostettaisiin asteittain.

Jos kaikille Valion tuotantolaitoksille joudutaan rakentamaan uudet pakkauslinjastot ja pullojen pesulaitteet, rahaa kuluu 100-200 miljoonaa euroa.

Pienemmissä yrityksissä puhutaan kymmenien miljoonien investoinneista.

– Itseäni huolestuttavat pienten toimijoiden, pienpanimoiden ja pienyritysten osalta se, onko varaa tehdä investointeja. Välttämättä nykykiinteistöissä ei ole tilaa uusille linjoille, pohtii Finn Spring Oy:n kaupallinen johtaja Jarno Aho.

valio, pitäjänmäen mehutehdas, Helsinki

Valion mehutehtaalle joudutaan rakentamaan uusi pakkauslinjasto, jos EU:n pakkausasetus toteutuu suunnitellussa muodossa.

Tavoitteena vähentää pakkausjätettä

Sinänsä pakkausasetuksen tavoitteet ovat hyviä: vähentää pakkausjätteen määrää ja lisätä pakkausten kierrätystä. Euroopassa pakkausjätettä syntyy 80 miljoonaa tonnia vuodessa, noin 190 kiloa jokaista eu-kansalaista kohden. 

Suomessakin pakkausten kierrätyksessä on paljon parannettavaa, mutta juomapakkausten kierrätys toimii: muovipulloista kierrätetään yli 90 prosenttia ja tölkeistä lähes 99 prosenttia.

– Pahin uhkakuva on, että nykyisen toimivan pantti- ja palautusjärjestelmän rinnalle joudutaan rakentamaan uusi järjestelmä, jossa uudelleenkäytettävät pakkaukset kiertävät, arvioi Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón.

Pullojen puhtaus huolettaa

Elintarviketeollisuudessa pelätään myös, etteivät uudelleenkäytettävät pullot täytä hygieniavaatimuksia.

– Tässä on riski, että elintarviketurvallisuus vaarantuu erityisesti maitopohjaisilla tuotteilla. Uudelleentäytettävien pullojen pesu on haastavaa, jos niissä on ollut maitopohjaisia tuotteita, joista pulloon tarttuu proteiineja ja rasvoja, pohtii Pilkama.

Muun muassa pullovesiä valmistavalla Finn Springillä on sama huoli, koska vesiin ei saisi päätyä mitään ylimääräisiä makuja.

– Kun meilläkin aiemmin käytettiin uudelleentäytettäviä pulloja, käytettyjen pullojen sisältä löytyi monenlaista tavaraa: bensiiniä, kondomeja, virtsaa, tupakantumppeja, huumeruiskuja, ruosteisia nauloja, luettelee Aho.

Pullonpalautus

Suomen pullonpalautusjärjestelmä toimii tehokkaasti. Muovipulloista ja tölkeistä yli 90 prosenttia saadaan kiertoon ja uusien tuotteiden raaka-aineeksi.

Elintarviketeollisuus toivoo Suomelle poikkeuslupaa

Elintarviketeollisuudessa toivotaan nyt, että Suomi saisi luvan poiketa EU:n uusista pakkausmääräyksistä.

– Toivomme, että näistä uudelleenkäyttötavoitteista voisi poiketa, jos pakkausmateriaalit kerätään ja kierrätetään riittävän korkealla keräysasteella, ehdottaa Levón.

EU-parlamentti äänestää pakkausasetuksesta ensi tiistaina.

Lue myös: Kepulikauppias löysi porsaanreiän pullonpalautusjärjestelmästä – tienasi lähes 200 000 euroa

Tuoreimmat aiheesta

Kierrätys