EU-komissio on päättänyt aloittaa EU:n perussopimuksen artiklan 7 mukaisen menettelyn Puolaa vastaan. EU-komissio katsoo, että maan oikeusvaltiokehitys rikkoo EU:n sääntöjä ja arvoja.
Komission aloittama menettely on ennennäkemättömän järeä. Menettelyä ei ole koskaan aiemmin käytetty jäsenmaata vastaan. Rajuimmillaan artiklan käyttö voisi johtaa Puolan äänivallan menetykseen EU:n päätöksissä. Tosin Unkari on jo ilmoittanut vastustavansa Puolaa kohtaan mahdollisesti asetettavia sanktioita.
Puolaa hallitseva Laki- ja oikeus -puolue on tehnyt viime vuosina suuria muutoksia maan oikeusjärjestelmään. Muutoksien myötä hallitseva puolue pystyy vaikuttamaan merkittävästi esimerkiksi tuomarinimityksiin, mikä asettaa kyseenlaiseksi koko oikeusvaltion toiminnan.
Puolueen edustaja syytti EU-komission päätöstä tuoreeltaan poliittisesti motivoituneeksi. Edustajan mukaan komission päätöksellä ei ole arvoa.
"On oltava ajoissa liikkeellä"
Suomen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) pitää EU-komission toimia hyvänä asiana. Ministeri kommentoi asiaa oikeusministeriön tiedotteessa.
– EU:n on uskottavasti puolustettava oikeusvaltioperiaatteen toteutumista, eikä tilannetta saa päästää liian pitkälle. Komission ja jäsenmaiden on oltava ajoissa liikkeellä, Häkkänen vaatii.
Ministeri korostaa, että oikeusvaltio suojaa kansalaisten oikeuksia, estää valtion mielivaltaa ja vallan liikaa keskittymistä.
– Historia osoittaa, että oikeusvaltion murtuminen voi johtaa katastrofeihin. Vakaat ja läpinäkyvät oikeusvaltion instituutiot ovat rakentaneet rauhaa, vakautta ja vaurautta Euroopan alueelle. Tämän takia Euroopassa ei tule antaa tuumaakaan tilaa oikeusvaltioperiaatteen kyseenalaistajille.
Artiklan 7 aktivoimisen lisäksi EU-komissio antoi Puolalle toimenpidesuosituksia, joita noudattamalla maa voisi korjata tilanteen.