Suomi tukee komission arviota taloudellisten keinojen käytöstä Puolan uhitteluun

Puolan kiistelty perustuslakilinjaus puhutti myös eurooppaministerien kokouksessa tiistaina.

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi toissa viikolla, että osa EU:n perussopimusten artikloista on Puolan perustuslain vastaisia. Linjaus kyseenalaisti EU-oikeuden aseman Puolassa.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan jäsenmaat puolustivat kokouksessa yhtenäisesti EU-oikeuden ensisijaisuutta. Tuppurainen muistutti, että EU-oikeuden ensisijaisuus on koko unionin olemassaolon perusta ja että kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet siihen liittyessään unioniin.

– Kysymyksessä ei ole mikään tulkinnanvarainen kysymys tai minkään yksittäisen jäsenmaan oikeuskulttuuriin liittyvä kysymys, vaan kysymyksessä on koko EU:n juridinen perusta, Tuppurainen sanoi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tänään EU-parlamentin täysistunnossa, että komissio voi puuttua Puolan oikeusvaltiouhitteluun taloudellisilla keinoilla.

Von der Leyenin mukaan EU-komissiolla on kolme vaihtoehtoa Puolan toimiin puuttumiseksi: rikkomusmenettely, EU-budjettiin liitetyn oikeusvaltioehdollisuuden ja muiden taloudellisten keinojen käyttö sekä artikla 7:n mukainen menettely.

Oikeusvaltioehdollisuutta ei ole vielä käytetty

Oikeusvaltioehdollisuus eli oikeusvaltiomekanismi sitoo EU:n rahankäytön oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Näin pyritään estämään aiempaa paremmin EU-varojen väärinkäyttöä.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.

Ehdollisuus on ollut voimassa tämän vuoden alusta alkaen, mutta sitä ei ole vielä käytetty. Puola ja Unkari ovat tehneet valituksen mekanismista Euroopan unionin tuomioistuimeen, jossa asian käsittely on vielä kesken.

Tuomioistuinkäsittely ei estä komissiota aloittamasta mekanismin käyttöä. Komissio kuitenkin vaikuttaa kokevan tärkeäksi, että tuomioistuimen päätös kuullaan ennen kuin mekanismin käytössä edetään kovin pitkälle.

Suomi kannattaa tuomioistuimen päätöksen odottamista

Tuppuraisen mukaan Suomi tukee komission arviota siitä, että oikeusvaltiomekanismi on yksi keinoista, joilla Puolan tilanteeseen voidaan puuttua. Suomi kannattaa oikeusvaltiomekanismin käyttöä vasta sitten, kun EU-tuomioistuin on antanut asiasta arvionsa. 

– Ei ole EU:n omien pelisääntöjen kannalta arvokasta, että mekanismia ryhdyttäisiin soveltamaan tietämättä aivan varmasti, saako se EU-tuomioistuimelta puhtaat paperit, Tuppurainen sanoi.

Tuppurainen korosti, että oikeusvaltiomekanismin perusteita ei ole syytä epäillä. Hän on vakuuttunut, että tuomioistuin tullee pitämään mekanismia oikeasuhtaisena ja EU-oikeuden mukaisena.

– Suomi tukee tätä menettelyä. Sitä työkalua pitää käyttää. Se ei saa jäädä minkäänlaiseksi kuolleeksi kirjaimeksi tai haamuksi.

Lue myös:

    Uusimmat