Euroopan unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen torstaina.
EU:ssa myyntilupa-arviointia tekee Euroopan lääkearviointivirasto (EMA). Virasto voisi von der Leyenin mukaan antaa mahdollisesti jo joulukuun toisella puoliskolla ehdollisen markkinointiluvan, jos kaikki etenee ongelmitta.
Puheenjohtajan arviot koskevat Pfizerin ja Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä lääkeyhtiö Modernan kehittelemää rokotetta, joita kumpaakin on suitsutettu viime aikoina.
Von der Leyen painotti EMA:n olevan yhdysvaltalaisfirmojen rokotteiden tapauksissa päivittäin yhteydessä Yhdysvaltalain elintarvike- ja lääkevirastoon (FDA). Biontech on saksalainen yhtiö, mutta Pfizer ja Moderna ovat yhdysvaltalaisia lääkeyhtiöitä.
Pfizer ja Biontech sekä Moderna ovat kertoneet viime viikkoina omien rokotteidensa tuloksia testien kolmosvaiheesta. Molemmat rokotteet ovat testien perusteella osoittautuneet tehokkaiksi.
Rokotetestien kolmosvaihe on paljon laajempi kuin kakkosvaihe, ja silloin testeihin osallistuu tavallisesti kymmeniätuhansia koehenkilöitä.
EU on jo varannut Pfizerin ja Biontechin tulevaa rokotetta, mutta Modernan kanssa sopimusneuvottelut ovat vielä kesken. EU:lla on myös sopimukset muun muassa Sanofin ja GSK:n kehittelemästä rokotteesta sekä Curevacin rokotteesta.
Lisäksi EU käy von der Leyenin mukaan neuvotteluja Novavaxin kanssa. Von der Leyen kertoo kaikkien 27 EU-johtajan ilmaisseen tukensa EU:n rokoteosto-ohjelmalle.
Oxfordin koronarokotteesta hyviä uutisia ikäihmisille
EMA tekee myyntilupa-arviointia paitsi edellä mainituista kahdesta rokotteesta myös lääkeyhtiö AstraZenecan rokotteesta. Arvioinnin aikataulu riippuu teho- ja turvallisuustutkimusten tuloksista ja siitä, kuinka nopeasti tutkimustuloksia saadaan viranomaisten arvioitavaksi.
AstraZeneca kehittää rokotetta yhdessä Britannian Oxfordin yliopiston kanssa. Yliopiston ja lääkeyhtiön kehittämästä koronarokotteesta on saatu rohkaisevia testituloksia erityisesti ikääntyville ihmisille, kertoivat BBC ja uutistoimisto AFP torstaina.
Oxfordin rokotteen kakkosvaiheen testeissä 56–69-vuotiailla ja yli 70-vuotiailla immuunivaste oli sama kuin 18–55-vuotiailla.
Rokotteen kakkosvaiheen testeissä on ollut mukana 560 tervettä, vapaaehtoista aikuista.
Ratkaisevan kolmosvaiheen alustavia tuloksia kerrotaan olevan luvassa tulevina viikkoina.
Covid-19-rokotteen kehittämisessä tapaa olla haasteellista saada rokote tehoamaan riippumatta siitä, minkä ikäinen ihminen on kyseessä. Vanhempien ihmisten heikompi immuunijärjestelmä tarkoittaa, että rokote ei yleensä tepsi yhtä hyvin kuin nuorempiin ikäluokkiin.
Tiedelehti Lancetissa vertaisarvioidut Oxfordin rokotteen testitulokset viittaavat siihen, että kohdehenkilön iästä ei koidu pulmaa.