Euroopan lääkevirasto (EMA) puoltaa yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteen käyttöä. EMA kertoo lausunnossaan suosittelevansa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä rokotteelle. Myyntiluvan myöntäminen on Euroopan komission käsissä.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo Twitterissä, että Euroopan komissio työskentelee täydessä vauhdissa hyväksyäkseen Modernan koronavirusrokotteen ja tuodakseen sen saataville EU:hun. Von der Leyen ei kuitenkaan kertonut tviitissään tarkempia tietoja aikataulusta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Mia Kontio arvioi STT:lle ennen EMAn päätöstä, että Modernan koronarokotetta voidaan saada Suomeen muutamien viikkojen sisällä, jos Euroopan lääkevirasto puoltaa rokotteen hyväksyntää. Rokotemäärät lienevät kuitenkin hyvin vähäisiä. Annoksien määrä on arviolta tuhansia viikossa.
Kontion mukaan Modernan rokotetta on ostettu EU:hun vähän ja Suomeen sitä on tulossa noin miljoona annosta.
Ehdollinen myyntilupa tarkoittaa EMAn mukaan muun muassa sitä, että Modernan koronarokotetta markkinoivan täytyy jatkossakin esittää tutkimustuloksia rokotteesta.
Modernasta tulossa toinen myyntiluvan saanut rokote
Ensimmäisen myyntiluvan EU:n alueella sai joulun alla yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä koronarokote. Suomessa rokotukset alkoivat 27. joulukuuta.
Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii varastoissa 70 miinusasteen lämpötilan. Koska tämä on paljon alhaisempi lämpötila kuin tavallisissa pakastimissa, Pfizerin ja Biontechin on ollut pakko kehittää erityisiä säilytysastioita rokotteiden kuljettamista varten.
Modernan rokote voidaan sen sijaan varastoida 20 miinusasteessa. Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi sen hätätilakäyttöön joulua edeltävällä viikolla.
Maanantaina Moderna kertoi tiedotteessaan, että se nostaa arviotaan tämän vuoden aikana tuotettavasta rokotemäärästä sadalla miljoonalla 600 miljoonaan annokseen. Yhtiö sanoi myös jatkavansa investointeja ja henkilöstön värväämistä niin, että vuoden aikana voidaan tuottaa jopa miljardi annosta.
Britannia puolestaan aloitti maanantaina ensimmäisenä maana maailmassa koronarokotukset ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiön AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämällä rokotteella. Tämä rokote säilyy jääkaappilämpötilassa. Se on myös paljon halvempi kuin kilpailevat rokotteet.
Viime viikolla EMAn apulaisjohtaja Noel Wathion kertoi belgialaiselle sanomalehdelle Het Nieuwsbladille olevan epätodennäköistä, että AstraZeneca ja Oxfordin yliopiston koronarokote saataisiin EU:ssa käyttöön tammikuun aikana.
Pfizerin ja Biontechin rokotetta on saatu vähemmän kuin marraskuussa luvattiin
Julkisuudessa on ehditty ihmetellä, miksi rokotukset ovat käynnistyneet Suomessa joulunpyhinä niin hitaasti.
THL:n Kontio kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että vielä marraskuussa Pfizerin ja Biontechin rokotetta luvattiin huomattavasti isompia määriä kuin mitä nyt on saatu. Joulukuussa luvatut määrät ovat vastanneet nyt saatujen ensimmäisten erien kokoa.
Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sanoi puolestaan, että vaje johtuu valmistajasta.
– Ei se EU:n sopimuksista tai muista ole ollut kiinni vaan valmistajan tuotannosta.
Kumpulaisen mukaan EU:n hankintalistalla on kaikkiaan seitsemän koronarokotetta.
Suomen on määrä saada koronarokotteita väkilukuun suhteutettu osuus EU:n yhteishankinnan kokonaismäärästä.