Markkina-analyytikot odottivat euroalueen inflaation hidastuvan heinäkuusta, mutta Eurostatin mukaan se pysyi samalla tasolla.
Suomen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi on noussut Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 3,4 prosenttia elokuussa vuoden takaisesta. Hintojen nousuvauhti hidastui heinäkuusta, jolloin vastaava lukema oli 4,2 prosenttia.
Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kohosivat vuoden takaiseen verrattuna eniten, noin 7,1 prosenttia. Heinäkuusta elintarvikkeiden hinnat kuitenkin laskivat ennakkotietojen mukaan noin 0,9 prosenttia.
Vastaavasti EU:n tilastopalvelu Eurostat ennakoi tänään torstaina euroalueen inflaation pysyvän elokuussa 5,3 prosentissa eli samalla tasolla kuin kuukautta aiemmin. Uutistoimisto AFP:n mukaan markkina-analyytikot odottivat kuitenkin euroalueen inflaation hidastuvan hieman heinäkuusta.
Viime vuoden elokuun 9,1 prosentista inflaatio on Eurostatin arvion mukaan kuitenkin hidastunut 3,8 prosenttiyksikköä. Euroalueella inflaatio oli elokuussa nopeinta ruoassa, alkoholissa ja tupakkatuotteissa. Energiahinnat sitä vastoin halpenivat vuoden takaiseen verrattuna.
Euroalueella kuluttajahintojen nousu oli rauhallisinta Espanjassa ja Belgiassa, joiden inflaatio oli 2,4 prosenttia. Korkein inflaatioluku kirjattiin Slovakiassa, 9,6 prosenttia.
Lue myös: Hintojen nousu on saanut helsinkiläisen taksikuskin luopumaan lähes kaikesta – katso, mitä Timon kassiin tarttui kauppareissulta!
Sähkön hinnan nousu näkyi tilastossa virheellisesti
Tilastokeskus kertoi torstaina julkistetussa yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä muuttaneensa tapaa, jolla sähkön hinta lasketaan indeksiin. Muutoksen vuoksi yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi ei ole aiemmin ilmoitettujen kuluttajahintaindeksilukujen kanssa vertailukelpoinen.
Tilastokeskus laski aiemmin sähkön hintaindeksinsä Energiaviraston hintatietojärjestelmästä saatujen tietojen pohjalta, ja siinä sähkön hinnan pohjana oli sen toimitusvelvollisuushinta.
Kun hinnat lähtivät voimakkaaseen nousuun vuosina 2021–2022, ei sähkön toimitusvelvollisuushinta antanut Tilastokeskuksen mukaan parasta kuvaa hintakehityksestä.
Lisäksi Tilastokeskus huomasi, että vanhoilla tiedoilla sähkön hinnan nousu oli laskettu mukaan indeksiin virheellisesti kahdesti. Tilastokeskus korjasi sähkön hintaindeksiä itse keräämänsä aineiston pohjalta.
Juttua päivitetty ja otsikkoa muokattu Suomen tiedoilla 31.8.2023 kello 15.07.