Hintojen nousu hidastui Suomessa syyskuussa

Inflaation hidastuminen johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta ja sähkön halpenemisesta.

Kuluttajahinnat nousivat Suomessa 0,8 prosenttia syyskuussa verrattuna vuodentakaiseen ajankohtaan, kertoo Tilastokeskus. Vielä elokuussa inflaatio oli 1,2 prosenttia.

Tilastokeskus kertoo, että inflaation hidastuminen elokuusta syyskuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta ja sähkön halpenemisesta.

Eniten kuluttajanhintojen nousua hillitsi paitsi sähkön myös bensiinin ja dieselin halpeneminen vuodentakaiseen verrattuna.

Kuluttajahintoja taas nosti eniten asuntolainojen keskikoron, hoitovastikkeiden ja savukkeiden hintojen nousu.

Lue myös: Labore: Lähes kaikkien ostovoima kääntyy kasvuun inflaation hidastuessa
Alv-korotus ei siirtynyt täysimääräisesti

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tehty arvonlisäveron korotus ei vielä syyskuussa siirtynyt hintoihin täysimääräisesti. Yleinen arvonlisäverokanta nousi syyskuussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen sanoo, että muutos tarkoittaisi käytännössä 1,2 prosentin nousua kuluttajahintoihin. Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuneen kaikissa tuotteissa.

– Elokuulta syyskuulle 1,2 prosentin hintojen nousu toteutui esimerkiksi alkoholijuomissa, vaatteissa, jalkineissa ja kodinkalusteissa, Nieminen kertoo Tilastokeskuksen tiedotteessa.

– Hintakehitys näyttää sen sijaan olleen alv-korotusta hitaampi esimerkiksi kodinhoito- ja taloustarvikkeissa, leluissa sekä hygienia- ja kosmetiikkatuotteissa.

Euroalueen inflaatio 1,8 prosenttia

Suomen niin sanottu pohjainflaatio, joka ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, oli syyskuussa kaksi prosenttia. Ruoan ja energian hinnanmuutokset sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua.

EU-sääntöjen mukainen yhdenmukaistettu inflaatio oli euroalueella 1,8 prosenttia syyskuussa. Suomessa vastaava inflaatio oli 0,9 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa indeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Uutista päivitetty kokonaisuudessaan 14.10.2024 kello 9.13.

Lue myös:

    Uusimmat