Euroopan avaruusjärjestö toivoo Kuuhun pysyvää tukikohtaa – rakennukset 3D-tulostimella?

1:54img
Julkaistu 29.03.2016 21:09

MTV UUTISET – APTN

Euroopan avaruusjärjestö toivoo, että Kuun pinnalle pystytettäisiin kansainvälisenä yhteistyönä pysyvä tukikohta. Sen sijaan, että rakennusmateriaalit kuljetettaisiin maasta kuuhun satelliitin kyydissä, asiantuntijat visioivat rakenteiden tulostusta 3D-tekniikalla kuun omista materiaaleista.

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) animaatio Kuun pinnalle pystytetystä avaruusasemasta on kuin suoraan tieteisfilmeistä. ESA:n pääjohtaja Johann-Dietrich Wörner haluaa kuitenkin toteuttaa suunnitelmat. Hän uskoo, että tulevaisuudessa ihmiset asuvat ja työskentelevät Kuussa. Pysyvä tukikohta yhdistäisi erilaiset intressit.

– Kyseeseen voivat tulla robotit tai ihmiset tai erilaiset aktiviteetit: puhdas tiede, liiketoiminta, turismi, kaivostoiminta tai jokin muu. Niiden sijoittaminen yhteen paikkaan on tämän kuukylän perusidea, selittää Wörner.

Kansainvälinen yhteishanke kuuhun

Ihminen astui Kuun pinnalle ensimmäisen kerran vuonna 1969, lähes 50 vuotta sitten. Nyt maailman valtiot työskentelevät yhdessä kansainvälisellä avaruusasemalla.

Pääjohtaja Wörnerin mielestä seuraava looginen askel olisi yhteinen tukikohta Kuussa.

– Voimme aloittaa yhteisellä kuulennolla, jollaisia monet maat jo suunnittelevat ja päätyä esimerkiksi huippukalliin radioteleskoopin pystyttämiseen Kuun toiselle puolelle. Monenlaista toimintaa monenlaisille toimijoille, mutta yksi yhteinen paikka, summaa Wörner.h_51622512

ESAn pääjohtajan mielestä yhteinen tukikohta kuussa olisi järkevä seuraava askel maiden välisessä avaruusyhteistyössä.

3D -tulostus avuksi kuussa

Yksi idea on käyttää Kuun omia luonnonvaroja tukikohdan rakentamiseen. Kuun jäätä, metalleja ja mineraaleja voisi hyödyntää rakennusten ja rakenteiden tulostamiseen 3D-tekniikalla. 

Saattaa kuitenkin kulua vielä 20 vuotta ennenkuin tarvittava teknologia on kehitetty.

– Ensimmäinen askel on jo otettu. Keskustelemme asiasta ja useat ESA:n jäsenvaltiot, mutta myös ESA:n ulkopuoliset maat, ovat kiinnostuneet osallistumaan kuulentoihin. En usko, että kuukylä on tarinan päätös. Se on seuraava askel, eräänlainen varikkopysähdys, matkalla seuraaviin universumin tutkimuskohteisiin, visioi pääjohtaja Wörner.

Tukikohdan pystyttämistä Kuuhun vaikeuttavat monet seikat, esimerkiksi kosminen säteily, meteoriitit ja äärimmäiset lämpötilat.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus