ISS-avaruusasema kohtaa loppunsa syöksyessään mereen: Mutta mitä sitten tapahtuu?

ISS NASA
ISS-avaruusasema on kiertänyt Maata jo pitkään, mutta lopulta miljardien arvoinen asema syöksyy ryminällä alas.NASA
Julkaistu 06.02.2022 18:47
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Maata kiertävä ISS-avaruusasema alkaa lähestyä elinkaarensa loppua. Avaruuden armottomat olot ovat vuosien saatossa jättäneet jälkensä asemaan.

Tuoreimpien kaavailujen mukaan miljardien eurojen arvoinen asema kohtaa loppunsa vuonna 2031, kun asema ohjataan pois radaltaan ja syöstään vetiseen hautaan syvälle Tyynen valtameren pohjaan.

ISS on ollut merkittävä hanke niin tutkimuksen kuin kansainvälisen yhteistyön kannalta. Uutiskanava CNN pohtii artikkelissaan mitä on luvassa sitten, kun ISS-asemaa ei enää ole.

Lue myös: Kansainvälinen avaruusasema loiskahtaa Tyyneen valtamereen 8 vuoden päästä

Nasa on pyrkinyt innostamaan avaruustutkimuksen pariin yksityisiä yrityksiä ja toiveissa on ollut, että Maata lähellä olevalla kiertoradalla toiminta tulisi olemaan tulevaisuudessa yksityisen sektorin hallussa. CNN Business -sivuston toimittaja Jackie Wattles pohtii, että tällä hetkellä ei ole kuitenkaan tietoa siitä, kuinka paljon rahaa yritykset ovat valmiita satsaamaan tällaisiin hankkeisiin. 

Yrityssektorilla useita visioita avaruusasemista 

0:16imgSpaceX:n alus toi neljä astronauttia perille ISS-avaruusasemalle – katso millaisen aluksen kyydissä matka sujui. (12.11.2021)

ISS-asemaan on jo nykyisin kiinnittyneenä Bigelow Aerospace -yrityksen kehittämä BEAM-moduuli. Nasa on myös rahoittanut muita yrityksiä, jotka ovat suunnittelemassa uusia avaruusasemia. 

Miljardööri Jeff Bezoksen Blue Origin -avaruusyhtiö on suunnitellut ISS-aseman kokoluokkaa olevan uuden sukupolven avaruusaseman rakentamista. Houstonilainen Nanoracks-yhtiö puolestaan on suunnitellut pienemmän StarLab-tutkimusaseman luomista. 

Northrop Grumman puolestaan kaavailee avaruusasemaa, jossa työskentelisi 4-8 astronauttia. Asemassa olisi myös robottikäsi, jolla pystyttäisiin huoltamaan aseman ulkopintaa. Myös yhdysvaltalainen Axiom Space suunnittelee omaa avaruusasemaa, jossa voisi olla tutkimustilojen lisäksi myös jopa elokuvastudio.

0:41imgVuonna 2016 ISS oli kiertänyt maapallon jo huikeat 100 000 kertaa. (17.5.2016)

Eikä tietenkään sovi unohtaa miljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiötä, jolla on yksityisestä avaruusbisneksestä jo kovan luokan näyttöä. 

Huolta on kuitenkin herättänyt se, että yksityisen sektorin myötä Maan kiertoradasta tulisi rikkaiden leikkikenttä hotelleineen ja studioineen. Toisaalta yksityinen sektori voisi tarjota uusia mahdollisuuksia myös tutkimustarkoituksiin. 

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus