Piilaaksosta huikea vastaus Nasalle – Video: Näin toimii postimerkin kokoinen avaruusalus

0:52img
Julkaistu 13.04.2016 20:20

MTV UUTISET

Fyysikko Stephen Hawking ja miljardööri Yuri Milner ryhmineen ovat kehitelleet postimerkin kokoisen avaruusaluksen, joka mahdollistaisi jopa neljän valovuoden matkan toiselle galaksille yhden sukupolven aikana.

Avaruushankkeen puuhamiehet esittelivät Piilaakson vastaiskun jämähtäneille avaruusprojekteille eilen Yhdysvalloissa. Pieneen siruun on saatu mahtumaan kaikki aina kamerasta pikkiriikkisiin propelleihin ja viestintävälineistä energialähteisiin.

Hinta ei myöskään olisi enää este. Mikäli pikkualusta tehtäisiin massatuotantona, yhden avaruusaluksen saisi samalla hinnalla kuin uuden iPhonen.

– Meidän ja muiden tähdistöjen välillä on ollut kuilu. Olemme tulleet rajalle, joka on nyt mahdollista ylittää, kommunikoi Hawking.

Alfa Kentauri kuuluu Kentaurin tähdistöön. Sinne on matkaa neljä valovuotta eli 38 miljardia kilometriä. Valolla toimivan avaruussirun nopeudeksi arvioidaan noin 148 miljoonaa kilometriä tunnissa.

Mikäli kaikki sujuisi suunnitelmien mukaan, alus ehtisi määränpäähän yhden sukupolven aikana.

Nimekäs tiimi

Hawkingin kumppanina avaruusprojektissa on miljardööri Yuri Milner. Breakthrough Starshot- ryhmään kuuluu muitakin nimekkäitä neroja kuten ex-astronautti Mae Jamison, fyysikko Freeman Dyson ja NASAN entinen tutkija Pete Worden.

Myös Facebookin perustaja Mark Zuckerberg on mukana hankkeessa.

Hawking ja Milnerin puuhaaman ja kymmenen vuotta kestävän liki sadan miljoonan dollarin projektin tarkoituksena on etsiä avaruudesta älykästä elämää.

Stephen Hawking

Hawking haluaa selvittää, onko avaruudessa älyllistä elämää.

Hawking kommentoi esittelytilaisuudessa myös sitä, millaista älykästä elämää hän arvelee olevan muualla universumissa.

Hawkingin mukaan USA:n vaalikampanjaa seuratessaan hän on aivan varma, ettei se ole ainakaan sellaista kuin täällä meillä.

Tähtien välille on suunniteltu matkoja jo aiemmin. Viimeksi 1980-luvun lopulla Yhdysvaltain laivasto ja Nasa suunnittelivat yhdessä luotaimen lähettämistä. Samaa oli yritetty jo 1970-luvulla.

Sekä Longshot- että Daedalus-projektit kaatuivat tekniikkaan ja suunniteltujen alusten tuhansien kilojen painoon.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus