Euroopan keskuspankki aloittaa valtavan hätärahoituksen – markkinat reagoivat heti

1:42imgMyös Suomen työmarkkinajärjestöt ovat reagoineet syöksyvään talouteen. Näin järjestöt sopivat yritystoiminnan ja työllisyyden turvaamisesta.
Julkaistu 19.03.2020 05:26(Päivitetty 19.03.2020 07:36)

MTV UUTISET – STT

Euroopan keskuspankki (EKP) aloittaa 750 miljardin euron hätärahoituksen, kertoo pankin rahapolitiikasta päättävä neuvosto.

Pankki alkaa ostaa markkinoilta sekä yksityisen että julkisen sektorin lainoja. Ohjelma kestää siihen saakka, kunnes koronaviruspandemia on ohi, mutta vähintään vuoden loppuun asti.

Neuvosto ilmoitti toimista keskiviikkona järjestetyn ylimääräisen puhelinkokouksen jälkeen.Koronaviruksen leviäminen on aiheuttanut valtavan ulkoisen shokin talouteen. EKP:n pyrkimyksenä on vaimentaa vakavia riskejä, joita euroalueeseen kohdistuu koronaviruspandemian vuoksi.

Keskuspankki kertoo varautuvansa arvopapereiden osto-ohjelmien laajentamiseen ja niiden rakenteen muuttamiseen niin paljon kuin ja niin pitkäksi ajaksi kuin on tarpeen.

–  Rahapolitiikasta päättävä neuvosto on sitoutunut tukemaan kaikkia euroalueen kansalaisia tämän erittäin haastavan ajanjakson läpi, EKP kirjoittaa tiedotteessaan.

Edellisistä poikkeustoimista kerrottiin viikko sitten

EKP ilmoitti edellisen kerran viikko sitten koronaviruskriisin aiheuttamista poikkeustoimista. Pankki kertoi, että arvopapereita ostetaan 120 miljardilla eurolla lisää, kun syksyllä ilmoitettu määrä oli 20 miljardia kuussa.

EKP pyrkii vahvistamaan myös yritysten lainahanojen pysymisen avoimena. Epidemia on tuonut epävarmuutta varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Keskuspankki paransi sen takia kohdennettujen ja pidempiaikaisten jälleenrahoitusoperaatioidensa ehtoja pankeille. Samalla pankkien vakavaraisuussäädöksiä löysättiin.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn vaati eilen Helsingin Sanomien haastattelussa EKP:tä ottamaan käyttöön kaikki sen toimivallan sallimat keinot, jotta koronaviruspandemian taloudellisia vaurioita voidaan vähentää.

Rehnin mukaan EKP:n ja euromaiden keskuspankkien on toimittava tässä tilanteessa päättäväisesti.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed alensi alkuviikosta ohjauskorkoaan rajusti kokonaisella prosenttiyksiköllä 0–0,25 prosenttiin. Fedin ohjauskorko on edellisen kerran ollut käytännössä nollassa vuoden 2008 finanssikriisin iskettyä.

Öljyn hinta nousuun

Öljyn hinta on lähtenyt nousuun sen jälkeen, kun Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti aloittavansa 750 miljardin euron hätärahoituksen.

Viitelaatu WTI nousi noin 17 prosenttia lähes 24 Yhdysvaltain dollariin tynnyriltä. Päivää aiemmin hinta romahti 24 prosenttia. Kyseessä oli pahin pudotus 18 vuoteen.

Brent-viitelaatu puolestaan nousi 8,5 prosenttia 27 dollariin tynnyriltä, kun päivää aiemmin hinta sukelsi 14 prosenttia.

Koronaviruskriisi on aiheuttanut matkustusrajoituksia ja syössyt yrityksiä vaikeuksiin, mikä on heijastunut myös öljyn kysyntään. Suuret öljyntuottajamaat Saudi-Arabia ja Venäjä ajautuivat hintasotaan sen jälkeen, kun öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja sen ulkopuoliset tuottajamaat eivät päässeet yhteisymmärrykseen öljyntuotannon leikkaamisesta. 

Opecin ulkopuolinen maa Venäjä yllätti pari viikkoa sitten ilmoittamalla, ettei hyväksy Opecin esitystä tuotannon vähentämisestä. Välirikosta käynnistyi markkinoilla myllerrys, jonka kaltaista ei ole nähty sitten vuoden 1991 Persianlahden sodan.

Opecin suurin tuottaja Saudi-Arabia oli perustellut ehdottamaansa 1,5 miljoonan tynnyrin leikkausta koronaviruksen vaikutuksilla.

Hintasodassa nähtiin hieman myöhemmin liennytyksen merkkejä, kun Venäjä ilmoitti olevansa valmis aloittamaan uudelleen yhteistyön öljyntuottajamaiden järjestö Opecin kanssa.

Aasian pörssit reagoivat

Euroopan keskuspankin (EKP) ilmoitus hätärahoituksesta ei ole toistaiseksi onnistunut lievittämään koronaviruskriisin aiheuttamia pelkoja markkinoilla. Aasian pörssit päätyivät lopulta laskuun ainakin paikka paikoin lupaavalta näyttäneen avauksen jälkeen.

EKP:n rahapolitiikasta päättävä neuvosto kertoi yöllä hätärahoitusohjelmasta, joka kestää vähintään vuoden loppuun asti.

Tokiossa Nikkei-indeksi putosi 2,2 prosenttia. Hongkongissa ja Singaporessa takapakkia tuli yli neljä prosenttia, ja Soulissa kurssit päätyivät jopa kahdeksan prosentin alamäkeen. 

Filippiinien pääkaupungissa Manilassa pörssi syöksyi huimat 25 prosenttia kaupankäynnin alettua kaksi päivää kestäneen keskeytyksen jälkeen. Syöksy oikeni lopulta hieman 12 prosentin takapakkiin.

*Päivitys kello 7.36: Päivitetty Aasian pörssien reaktioita.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus