Euroopan parlamentti on täysistunnossaan virallisesti hyväksynyt oikeusvaltiomekanismin, joka kytkee EU:n rahankäytön oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen tulevasta budjettikaudesta alkaen.
Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.
Oikeusvaltiomekanismista kiisteltiin aiemmin EU-jäsenmaiden kesken, kun Unkari ja Puola vastustivat mekanismia. Kiista saatiin kuitenkin sovittua viime viikolla EU-huippukokouksessa.
Ratkaisuksi tilanteeseen EU-maiden johtajat hyväksyivät päätelmät, jotka selvensivät, miten kiistan kohteena ollutta mekanismia käytetään. Päätelmät olivat kuitenkin vain poliittinen teksti, eikä niillä muutettu aiemmin neuvoteltua oikeusvaltiomekanismin asetustekstiä.
Unkari ja Puola ovat kuitenkin halunneet, että EU-tuomioistuin tekisi vielä arvion oikeusvaltiomekanismista. Julkisuudessa on esitetty arveluita, että tämä voisi viivästyttää mekanismin soveltamista jopa parilla vuodella.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi huippukokouksen yhteydessä, että mahdollinen viivästys olisi todellisuudessa ennemminkin kuukausia eikä vuosia.