Puola ja Unkari odotetusti valittavat EU-rahojen sitomisesta oikeusvaltioperiaatteeseen

8:25img
Katso myös: Ekonomistit arvioivat EU:n elpymispaketin vaikutuksia Suomen taloudella
Julkaistu 11.03.2021 14:37

MTV UUTISET - STT

Valitukset olivat odotettuja, koska maat olivat ilmoittaneet jo viime vuonna haluavansa tuomioistuimen arvion kiistellystä mekanismista.

Puola ja Unkari ovat kumpikin jättäneet Euroopan unionin tuomioistuimeen valituksen EU:n oikeusvaltiomekanismista, joka sitoo unionin rahankäytön oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Tuomioistuimeen tehdyt valitukset voivat viivästyttää viime vuonna hyväksytyn mekanismin soveltamista käytäntöön.

Valitukset eivät tulleet yllätyksinä, sillä oikeusvaltiomekanismia kiivaasti vastustaneet Puola ja Unkari ilmoittivat jo viime vuonna haluavansa tuomioistuimen arvion mekanismista.

Puolan hallitus kertoi tiedotteessaan uskovansa, että oikeusvaltiomekanismin kaltaiset ratkaisut olisivat ristiriidassa EU:n lainsäädännön kanssa.

Oikeusvaltiomekanismilla pyritään estämään aiempaa paremmin EU-varojen väärinkäyttöä. Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.

Mekanismista käytiin viime vuonna pitkä vääntö, kun Puola ja Unkari vastustivat sitä viimeiseen asti. Lopulta kiista saatiin sovittua joulukuun EU-huippukokouksessa, jossa johtajat hyväksyivät päätelmät, jotka selvensivät, miten kiistan kohteena ollutta mekanismia käytetään.

Oikeusvaltiomekanismi hyväksyttiin joulukuussa EU-parlamentissa, ja se on astunut voimaan tämän vuoden alussa alkaneen uuden budjettikauden myötä.

Marin arvioi odotuksen olevan kuukausia, ei vuosia

Viime vuoden lopulla esitettiin arvioita, että valitus tuomioistuimeen voisi viivästyttää mekanismin soveltamista jopa parilla vuodella.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei tuolloin vahvistanut arvioita niin pitkästä odotuksesta.

– Itse lähtisin kyllä siitä, että puhuisimme kuukausista, emme vuosista, Marin kommentoi joulukuussa.

EU:n rahankäytön sitominen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen oli tärkeä päätös Suomelle, joka ajoi sinnikkäästi vahvaa oikeusvaltiomekanismia.

Tuoreimmat aiheesta

EU