Euroopan parlamentti sirpaloituu odotetusti: Vihreät, oikestopopulistit ja liberaalit kasvattivat paikkamääräänsä

2:51img
Kokoomus säilytti paikkansa Suomen suurimpana puolueena.
Julkaistu 27.05.2019 05:36

MTV UUTISET – STT

EU:ta hajottamaan pyrkivät oikeistopopulistit eivät pysty horjuttamaan Euroopan parlamenttia vakavasti ensi kaudella. Oikeistopopulistiset puolueet nousivat varsinkin Ranskassa, Italiassa ja Britanniassa, mutta koko EU:n tasolla keskustaoikeistolaiset puolueet pitivät pintansa.

Ranskassa Marine Le Penin puolue Kansallinen liittouma näytti olevan vaalien voittaja ennusteen mukaan noin 24 prosentin kannatuksella. Presidentti Emmanuel Macronin lista Renessanssi oli jäämässä täpärästi toiseksi.

Myös Italiassa Lega nosti kannatustaan merkittävästi kuten myös Britanniassa vasta muutama viikko sitten perustettu Nigel Faragen Brexit-puolue.

EU:ta voimakkaasti arvostelleet ENF-ryhmän puolueet olivat saamassa noin 20 meppiä nykyistä enemmän ja kohoamassa 58 paikkaan. Ryhmään kuuluu muun muassa Vaihtoehto Saksalle (AfD). Toinen EU-vastainen ryhmä EFDD oli saamassa reilut kymmenen lisäpaikkaa ja kasvamassa 56-paikkaiseksi.

Euroopan parlamentissa on yhteensä 751 europarlamentaarikkoa.

Poliittiset ryhmät järjestäytyvät vasta myöhemmin, minkä takia vaalitulokset eivät kerro koko totuutta parlamentin voimasuhteista. Ääntenlaskenta päivittyy edelleen maanantaina.

Valtaa jaetaan uudelleen

Euroopan parlamentti sirpaloituu, sillä keskustaoikeiston (EPP) ja sosiaalidemokraattien (S&D) kannatus ei enää riitä enemmistön muodostamiseen.

Puolueryhmät tarvitsevat tukea esimerkiksi liberaaliryhmä Aldelta, joka kasvoi Macronin Renessanssi-ryhmän ja kahden muun puolueen mepeillä. Alde oli saamassa vajaa 40 meppiä lisää.

Ryhmän kärkiehdokas, nykyisen komission kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi illalla Brysselissä populistipuolueiden nousun olevan syvästi huolestuttavaa. Hän toivoi rakentavan keskustaoikeiston vahvistuvan.

–  Se on syvästi huolestuttavaa, mutta myös outoa, että joku pyrkii Euroopan parlamenttiin, jonka he haluavat tuhota, Vestager vastasi STT:n kysymykseen.

Keskustaoikeisto (EPP) oli kello 3.30 tietojen mukaan tippumassa 216 paikasta 179 paikkaan. Sosiaalidemokraatit oli säilyttämässä paikkansa toiseksi suurimpana, mutta menettämässä 35 paikkaa.

Vaaleihin ladattu paljon jännitystä

Parlamentin istuntosali Brysselissä muuntui sunnuntaina isoksi pressisaliksi. Paikalla oli aiempaa enemmän toimittajia, jopa 1 400.

EU-vaalit olivat tällä kertaa poikkeuksellisen jännittävät, mistä kertoi myös äänestysaktiivisuuden nousu korkeimmaksi yli 20 vuoteen yltäen 50,5 prosenttiin.

Vaalien tulos vaikuttaa siihen, minkälaiseen suuntaan EU kääntyy. Seuraavan viiden vuoden aikana meppejä työllistää ainakin Britannian ero ja tulevien vuosien budjetti.

EU-vaalien tulos ravistelee myös asetelmia kansallisessa politiikassa. Saksassa valtapuolue CDU/CSU ja varsinkin hallituskumppani SPD heikkenivät. Merkittävän vaalitappion on arvioitu heijastuvan jo ennestään kiikkerään hallitusyhteistyöhön.

Unkarissa valtapuolue Fidesz oli voittamassa yli 50 prosenttia äänistä.

Vihreä aalto laajeni

Parlamentin uumenista, vihreiden vaalikatsomosta, kuului sunnuntaina riemunkiljahduksia, kun ensimmäisiä ennusteita vaalituloksista julkistettiin.

Vihreät oli nousemassa Saksan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja tuplaamassa kannatuksensa yli 20 prosenttiin.

Vihreiden ryhmän yhteispuheenjohtaja Philippe Lamberts arvioi, että ensimmäiset tiedot EU-vaalien tuloksista vahvistavat vihreän aallon konkretisoituneen Euroopassa.

Myös esimerkiksi Hollannissa ja Irlannissa vihreät kirivät. Myös Suomessa vihreät sai yhden lisäpaikan.

–  Vaalitulos vahvistaa sen, että meidät nähdään kokonaisvaltaisena vaihtoehtona, Lamberts sanoi STT:lle ennen kuin suuntasi puolueväen joukkoon.

Vihreät oli saamassa parlamenttiin 70 paikkaa, mikä on 18 enemmän kuin edellisellä kaudella.   

Tuoreimmat aiheesta

EU