Pari sataa miljoonaa eurooppalaista äänestää tänään EU-parlamenttivaaleissa.
Yksi isoista kysymyksistä, joita illan mittaan seurataan, on EU:ta hajottamaan pyrkivien populistipuolueiden kannatus. Näin asetelmaa on kuvannut esimerkiksi italialainen EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani.
– Euroopan unioni, ainutlaatuinen, rauhanomaista yhteistyötä tukeva projekti, on vaarassa sellaisten voimien taholta, jotka haluavat tuhota sen, mitä olemme yhdessä saavuttaneet.
Eurooppalaiset äänestävät parlamenttiin 751 jäsentä seuraavaksi viideksi vuodeksi. Parlamentti supistuu myöhemmin 705-paikkaiseksi, jos Britannia jättää EU:n.
Politicon ennusteen mukaan Salvinin allianssi olisi saamassa noin 70 paikkaa. Italian sisäministeri, Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini on kerännyt ympärilleen maahanmuuttovastaisia puolueita. Ryhmään ovat menossa myös perussuomalaiset.
Politico arvioi, että kaikkiaan EU-kriittiset olisivat saamassa parlamenttiin noin 250 edustajaa. Näin suurta yhtä yhteistä ryhmää tuskin nähdään, koska joukko on hyvin kirjava.
Toinen asia, jota vaaleissa seurataan, on isoimpien ryhmien kannatus. Keskustaoikeisto (EPP) ja sosiaalidemokraatit (S&D) ovat menettämässä paikkoja ja samalla yhteenlasketun enemmistönsä parlamentissa.
Luontevia kumppaneita voi löytyä vihreistä tai liberaaliryhmä Aldesta. Alden odotetaan kasvattavan paikkamääränsä yli sataan edustajaan, kun mukaan lasketaan myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Renessanssi-listan mepit.
Suomesta valitaan 13 europarlamentaarikkoa eli meppiä. Suomi saattaa saada myöhemmin yhden lisäpaikan, jos Britannia lähtee EU:sta, koska osa siltä vapautuvista paikoista jaetaan muiden maiden kesken.
Näin vaali-ilta etenee
Euroopan parlamentti julkaisee kansalliset arviot vaalituloksista kello 19 Suomen aikaa. Ensimmäiset ennusteet uuden parlamentin kokoonpanosta tulevat julki kello 21.15.
Paikkaennusteet päivittyvät illan mittaan. Kattavan kokonaisennusteen odotetaan olevan valmis kello 00.15.
Poliittisten ryhmien kärkiehdokkaat kommentoivat vaalitulosta Brysselissä Euroopan parlamentissa, joka muuntuu isoksi vaaliareenaksi.
Kolmas kiinnostava asia illan aikana onkin, saadaanko EU:n nimitysrulettiin lisävalaistusta. Tasainen vaalitulos tietäisi sitä, että nimityksistä joudutaan vääntämään kättä entistäkin tiukemmin.