Wildersin ja Melonin puolueille menestystä, Ranskaan uudet vaalit.
Laitaoikeisto oli ottamassa odotettua vaalivoittoa useissa EU-maissa, kun tilastodata EU-vaaleissa täsmentyi maanantain vastaisena yönä. Niin sanotut keskiryhmät ovat kuitenkin säilyttämässä enemmistön Euroopan parlamentissa.
Koko EU-parlamenttia koskevan ennusteen mukaan keskustaoikeistolaisella EPP:llä, sosialistien ja demokraattien ryhmällä S&D:llä sekä liberaalilla Renew Europella on uudessakin parlamentissa yli puolet paikoista.
Käytännössä kuitenkin EPP:tä lukuun ottamatta kaikki muut niin sanotut keskiryhmät, vihreät ja vasemmisto kärsivät vaaleissa tappion.
Lue myös: MTV:n asiantuntijoiden kiteytys eurovaaleista: Yllätyksiä alhaisen äänestysinnon keskellä
EPP on säilyttämässä asemansa parlamentin selvästi suurimpana ryhmänä ja kasvattamassa paikkamääräänsä aiemmasta. Kahden jälkeen yöllä Suomen aikaa päivitetyn arvion mukaan EPP oli saamassa 189 paikkaa parlamentin 720 paikasta.
S&D olisi saamassa 135, Renew Europe 83, vihreät 53 ja vasemmisto 35 paikkaa.
Laitaoikeistossa perussuomalaisten kotiryhmä konservatiivit ja reformistit (ECR) oli saamassa 72 paikkaa ja Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) 58 paikkaa. Käytännössä tämä ei kokonaisuudessaan kuvannut laitaoikeiston vahvuutta, koska 95 paikkaa parlamentista on vakiintuneiden ryhmien ulkopuolelle.
Ranskaan uudet vaalit
Ranskassa laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma (RN) oli ottamassa ennusteiden mukaan suoranaisen rökälevoiton noin 32 prosentilla äänistä. Presidentti Emmanuel Macronin Renessanssi-puolueen johtama liittouma oli jäämässä vain vajaaseen puoleen tästä noin 15 prosentin kannatuksella, vain niukasti ennen sosialisteja.
Macron ilmoitti tulosennusteiden tultua julki hajottavansa kansalliskokouksen. Uudet parlamenttivaalit järjestetään 30. kesäkuuta. RN:n johtaja Jordan Bardella oli jo ehtinyt kehottaa Macronia määräämään maahan ennenaikaiset vaalit.
– Tämä ei ole hyvä tulos puolueille, jotka puolustavat Eurooppaa, Macron sanoi.
Lue myös: He ovat Suomen uudet mepit – näin vaali-ilta eteni
Vallanpitäjillä meni heikosti myös Saksassa, missä kakkossijasta kisasivat osittaisten tulosten mukaan liittokansleri Olaf Scholzin sosiaalidemokraatit ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) kumpikin päälle 14 prosentin ääniosuudella. AfD:n odotetaan kasvattavan paikkamääräänsä europarlamentissa.
Selvästi suurimman osan saksalaisten äänistä eli vajaan kolmanneksen olivat saamassa opposition kristillisdemokraatit (CDU/CSU). Tulos kelpasi ainakin EPP:n saksalaiselle kärkiehdokkaalle, EU-komission johdossa jatkopaikkaa tavoittelevalle Ursula von der Leyenille.
– Olemme jälleen kerran vahvin voima Saksassa. Ihmiset ovat rankaisseet ääriliikkeiden edustajia niin vasemmalla kuin oikealla, CDU-taustainen von der Leyen sanoi Brysselissä.
Wildersin ja Melonin puolueille menestystä
Laitaoikeiston suosio näkyi myös Giorgia Melonin Italian veljien suosiona, kun puolue oli saamassa yli 28 prosenttia maan äänistä ja yltämässä 23 paikkaan maan 76 paikasta.
Radikaalioikeisto on lisäämässä kannatustaan merkittävästi EU-vaaleissa myös unionin pienten ja keskisuurten maiden joukossa muun muassa Itävallassa ja Hollannissa.
Itävallassa Vapauspuolue FPÖ on nousemassa suurimmaksi yli 25 prosentin äänipotilla, mikä tuo kaikkiaan kuusi maan kahdestakymmenestä paikasta.
Lue myös: Brysseliin siirtyvä Pekka Toveri: "Mr Putin maailman paras kampanjatiimin jäsen"
Hollannissa puolestaan Geert Wildersin Vapauspuolue on saamassa kaikkiaan seitsemän paikkaa vajaan 18 prosentin kannatuksella. Vapauspuolueella ei ole toistaiseksi ollut Euroopan parlamentissa lainkaan paikkoja.
Ruotsissa sosiaalidemokraatit pysyvät suurimpana puolueena. Toiseksi suurimmaksi nousee maltillinen kokoomus ja kolmanneksi ympäristöpuolue.