Euroopan tummana helottava koronakartta huolestuttaa: Tauti leviää Ruotsissa vielä kiivaammin kuin tilastoista voisi päätellä – "Positiivisten testitulosten osuus on ylittänyt välillä 20 prosenttia"

0:53img
Tukholman alueella positiivisia koronanäytteitä yhä enemmän – määrä on ylittänyt välillä jopa 20 prosenttia testatuista.
Julkaistu 20.11.2020 05:02
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Euroopan koronatilanne on muuttunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan yhä huolestuttavammaksi. Ruotsissa etenkin Tukholman alueella tauti leviää THL:n mukaan nyt kiivaammin kuin edes tilastoista voi päätellä.

Euroopan koronakartta on hehkunut tummana jo pitkään eikä valoa pilkota tunnelin päässä vieläkään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen toteaa, että Euroopassa hyvä uutinen on nyt se, että muun muassa Ranskassa ja Belgiassa tilanne on viime aikoina hieman tasaantunut.

Sen sijaan esimerkiksi Suomen rajanaapureissa, Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä, tilanne on heikentynyt nopeasti.

Ruotsissa eilen lähes 100 uutta koronavainajaa

Ruotsissa kirjattiin eilen 96 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta. Tartunnat ovat levinneet Ruotsissa nopeasti etenkin nuorten keskuudessa.

Venäjällä puolestaan rekisteröitiin eilen 456 uutta koronavainajaa. Määrä on suurin sitten pandemian alkamisen.

– Ruotsissa tilanne on tällä hetkellä monin paikoin vaikea. Ilmaantuvuus on noussut etenkin Pohjois-Ruotsissa Luulajassa ja Norrbottenissa ja on mahdollista, että tämä heijastuu myös Suomen puolelle, Puumalainen toteaa.

Puumainen kertoo, että Ruotsissa Tukholman alueella varsin monella testatusta on ollut tartunta. 

– Positiivisten tulosten osuus testeissä on ylittänyt välillä 20 prosenttia. Se tarkoittaa sitä, että ilmaantuvuus voi todellisuudessa olla huomattavasti paljon suurempi (kuin tiedetään). 

– Eli jos testattaisiin tarvittavassa laajuudessa, tapauksia löydettäisiin (vielä) selvästi enemmän, Puumalainen selventää.

Tegnell Svenska Dagbladetissa: Toisesta aallosta tulee lyhyt

Ruotsin valtionepidemiologin Anders Tegnellin mukaan Ruotsissa on näkyvissä merkkejä siitä, että koronan toinen aalto voi jäädä melko lyhyeksi.

– On paljon mahdollista, että kehitys ei ole Ruotsissa niin dramaattinen kuin monissa muissa maissa, Tegnell sanoo Svenska Dagbladetin haastattelussa.

Ruotsin kansanterveysviraston ylilääkärin ja osastopäällikön Karin Tegmark Wisellin mukaan Ruotsin tilanne on kuitenkin edelleen hyvin huolestuttava.

Lue myös: Ahdinko pahenee: Ruotsissa lähes sata uutta koronakuolemaa

Yhdysvaltalaislehti The Washington Post pohtii artikkelissaan, onko Ruotsin koronastrategia epäonnistunut.

Lehden mukaan siitä kertoo se, että ”jopa Ruotsi on hylkäämässä niin sanotun Ruotsin mallin” koronan hoidossa.

Pääministeri Stefan Löfven kertoi maanantaina, että muun muassa kaikki yli kahdeksan ihmisen tilaisuudet ja julkiset kokoontumiset kielletään. Koulut ja ravintolat pysyvät auki, mutta myös ravintolapöytään saa ottaa korkeintaan kahdeksan asiakasta.

Kyseessä on järjestyslakiin perustuva kielto, ei suositus tai ohje. Rajoitus alkaa 24. tätä kuuta ja on aluksi voimassa neljä viikkoa

Rajaliikennettä ei avata

Suomessa hallitus on päättänyt, että se ei vielä höllennä maahantulon rajoituksia sisärajoilla. Maahantulon rajoituksia jatketaan 13. joulukuuta asti.

Päivittäinen liikenne Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla sekä Suomen ja Norjan rajayhteisöjen välillä on kuitenkin edelleen mahdollista.

Lisäksi Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista kymmenen vuorokauden karanteenia. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus